Viller


CD med Nordanstigs Spelmanslag 2006
Internationell spridning >>

Köpinformation

Beställes hos spelmanslagets ledare
Kaisa Abrahamsson
E-post: kaisa[at]tyfonmail.se

Hämtpris: 100 kr.
Postens frakt tillkommer.
(gäller inom landet, med reservation för ändringar).
Utrikes försändelser enligt gängse taxa.


Pris 100 kr

+ ev frakt

Låtlista

Katrinas schottis
Slängpolska efter Gammelbo-Lars
Dôv-Antes vals
Hultkläppens frieripolska
Tösavalsen
Polska efter Hultkläppen
Gränsforsvalsen
Skörda linet
Polska efter Helmer Larsson
Rävstabäckens brus
Hôschtlåten
Stormarchen
Polska efter Jonke i Lônne
Polska efter Pusten
Gånglåt från Norrgimma
Hultens vals
Polska efter Hans-Erik sör i tômten
Katrinas polkett
Sammels Jon-Eriks polska
Bytt-Lasses brudmarsch

Produktionsdata

Inspelad på Lillbergsgården i Ilsbo 25-26 februari och 25-26 mars 2006 av P-O Larsson och Pär Forsberg med bidrag från studieförbundet Bilda i Söderhamn.

Mixning: P-O Larsson, Kaisa Abrahamsson och Thomas von Wachenfeldt

Mastring: A-Ljud Produktion

Omslagsmålning: Rose-Marie Klintman

Layout: Thomas von Wachenfeldt

Foto: Eric Henriksson

Producent: Lars Larsson och Kaisa Abrahamsson

Musikalisk ledning: Kaisa Abrahamsson

Se vidare

Nordanstigs spelmanslag
www.fiolenmin.nu >>

Nordanstigs kommun
www.nordanstig.se >>



Medverkande på Viller



Röster om Viller:

Recension i
Lira, nr 5, 2006

Med viss tvekan lägger jag på CD:n Viller från Nordanstigs spelmanslag. Har alltid svårt för spelmanslag. Kul att spela med, men att lyssna... jämntjock ljudmatta, understundom hyggligt samspel, allför ofta inte alls. Speciellt på skiva, där någon slags kollektiv tanke ofta förstärkt det jämntjocka.

Här kommer då Nordanstigs från trakterna runt den Östska byn Bergsjö i Hälsingland med sina enorma spelmän. Men så händer det att jag inte kan sitt still och finner mig plötsligt le. Redan efter några låtar åker fiolen fram, här vill man vara med.
 Då gör Nordanstig rätt. De lämnar det heliga kollektivet och släpper fram O'tôrgs Kaisa Abrahamsson tillsammans med läckert munspel av Hans Ederborg i den vackra Tösavalsen.

Och så fortätter det. I spelmanslaget finns en rad skickliga spelmän förutom O'tôrgs-Kaisa namn som Jon-Olov Woxlin, Lennart Eriksson, Thomas och Magnus von Wachenfeldt. Nordanstigs spelmanslag förstår att använda detta och gör en omväxlande, underhållande skiva med låtar ur den hälsingska låtskatten.
Roger Thorén




Recension i Hälsingelåten, nr 3, 2006
Jag säger bara: Norrhälsingland kommer!
Det är uppfriskande att höra ett spelmanslag som inte tar efter andra utan håller sin alldeles egna stil. Den stilen är verkligen alldeles egen - jag har hört liknande tongångar i nya skivor från landskapets norra delar. Det säger en att det finns en skillnad, och den skillnaden har man begripit att slå vakt om. Den ger mångfald i stället för likriktning i vårt folkmusikrika landskap. Både låtarna från de norra delarna av Hälsingland och sättet att framföra dem är annorlunda och spännande.

För 15 år sedan (1991) gav Hälsinglands Spelmansförbund ut ett kassettband som hette "Allspelslåtar från Hälsingland" plus medföljande häfte med alla ingående låtar. Redan då rycktes man med av Nordanstigs frejdiga spel som mycket skilde sig från hur övriga Spelmanslag lät här i Hälsingland. (Mycket har förstås ändrats sen dess!)

O'torgs Kaisa Abrahamsson ledde laget på den kassetten och gör så även på denna nya CD. CD:n tillägnas Helge Nilsson (det är hundra år sen han föddes) som startade verksamheten 1952. 1982 fick laget Lennart Eriksson som ledare, och han lade stor vikt vid rytmen och att det skulle gå bra att dansa till musiken. Det är en strävan som också kännetecknat senare ledare, inte minst O'torgs Kaisa som lett laget sen 1998.

Denna CD är inte bara en uppvisning i dansant och frejdigt spel; skivans alla tjugo låtar är mycket omväxlande och ger utsökta prov på lagets förmågor. T.ex. i Rävstabäckens brus av Viktor Öst; en typisk bravurlåt som var så populärt förr i tiden när man ville imponera på varandra - och på publiken förstås! Här spelas den också kul nog på det sätt som man kan höra i gamla inspelningar - snabbt, nervigt och faktiskt virtuost av två unga killar; Jon-Olov Woxlin och Magnus von Wachenfeldt på fioler.

Och Thomas von Wachenfeldts känsliga gitarrspel i Tösavalsen tillsammans med bara munspel och fiol (Hans Ederborg och Kaisa).

Det är även roligt att höra de gamla kluriga mollpolskorna från Norrhälsingland med sin alldeles egna stil! Inte förvånande förekommer också flera av traditionsbärerskan Katrina Lundstedts trallade låtar på denna CD.

Nånting som jag ofta hänger upp mig på är kompet. Finns det något värre än ett okänsligt komp som dunkar på likadant i varenda låt? Det är förvisso sällan man hör det i nutida inspelningar med folkmusik, men desto oftare i "buskarna" och även på scen, när mindre nogräknade grupper uppträder. Det här gänget faller inte för sådant och i den här CD:n har man ett fint och varierat komp som anpassar sig till låtens karaktär och är tyst när så behövs. Ytterligare ett plus. Tack for det!

Läs gärna mer om detta intressanta spelmanslag på www.fiolenmin.nu som är en bra och innehållsrik hemsida.

Siv Laine
En av lagets medlemmar, konstnären Rose-Marie Klintman, har gjort det fina omslaget.

 

Internationell spridning:

Xiaoling heter en kinesiska som var här i Sverige och gjorde sin Masterutbildning. Eftersom min son läser kinesiska fick han som uppgift att vara mentor åt henne och visa henne svensk kultur. Han tog henne till Norrbostämman och där köpte de er skiva. Hon har nu tagit med sig den till Kunming i sydvästra Kina där de spelar den på en karoke-bar som hennes föräldrar har.

Han som "spelar" heter Li Zhili och hans fru Ma Cehui.

Visst är det märkligt hur det blir ibland. Hoppas ni får lika roligt åt den lilla filmen som jag har.

Birgitta Flodin
Danderyd, 7 februari 2007


Länk:
www.youtube.com/watch?v=GbiQKy5xeRA




Glada tillrop

Hört på annandag jul (2006) i Borr, Ljusdal;
I Sydvästra Kina, i staden Shaoling, finns det en Karaoke-bar som spelar musik från skivan Viller varje dag!
En svensk kille har en kinesisk flickvän vars föräldrar äger baren.
Vår musik är lika bra "World Wide"!!!!!!
Staffan


Semesterhälsning från Staffan 2006-07-05:
"Skivan är redan så berömd att Fransmännen, eller möjligen vikingaättlingarna i Normandie,
uppkallat en ort efter skivan!!!!! Och för all del även en efter Henque Larsson)"



Skicka Glada Tillrop till:
leif@bergsjo.nu

URL: bergsjo.nu/viller
Hosted on Bergsjöportalen