www.bergsjo.nu


Krönikan


Ersättning åt lediga lättingar

Turismen är en näring som fått mycket näring den sista tiden. Inte minst den sista månaden när dom flesta ändå inte haft så mycket att ta sig för. Turist blir man lättast när man inte har något vettigare att ta sig för. Turismen lär förresten vara en framtidsnäring.

Turismen är ganska så lukrativ. En turist är nämligen en riktig lätting. Med detta fackuttryck menas att han är lätt att lura på pengarna. En särskild sorts lätting är den som lyckats utverka ett kreditkort i plast. Den lättingen finns det ingen hejd på hur mycket man kan lura.

Turisten har som läggning att skjuta allt på morgondagen. Det är då räkningen från kreditinstitutet ska betalas. Den dagen finns det ingen turistguide att fråga om råd.

Som turist är det lätt att hålla sig för skratt. Exempelvis har man svårt att begripa vad det är för nöje med ett nöjesfält. Först ska man betala en hel massa för att komma in och sedan ska man betala för att få utnyttja dom faciliteter som utgör själva nöjesfältet. Karuseller och andra åksjuke-attraktioner.

Känner man på sig att det här kommer att kosta multum blir man strax övertalad att köpa ett åkband. Av någon vältalig turistguide med fräknar på näsan. Morsning och tjenixen hundra pixen.

En turistguide har som uppgift att ledsaga den arme turisten. I att bli av med sparkapitalet. Eftersom turisten allmänt anses dum som ett nöt, utbildas årligen stora skaror av guider. Denna utbildning har som främsta syfte att lära ut hur man lurar pixet av det dumma nötet. Turistguiderna drar årligen in stora summor pengar till kreditinstituten.

Ett åkband på ett nöjesfält visar sig ge fritt inträde till dom faciliteter som man helst kunde vara utan. Dom man verkligen vill prova på visar sig kosta entrébiljetten en gång till. Där kommer kreditkortet väl till pass. Som turist blir man mest nöjd när man får lämna platsen i fråga.

Om man blir hungrig inne på nöjesfältet blir det inte särskilt kul. Heller. En korvlunch visar sig betinga ett värde av en dryg a la carté hemma på bästa krogen. Man skulle ha stannat hemma på bästa krogen (=Bergsjö Hotell).

En turist är en person som aldrig fattade något av kostcirkeln som dom lärde ut på hemkunskapen på grundskolan. Turistens kost är av det mer ensidiga slaget och intas vanligen i ett tillstånd av akut hunger. Turisten väntar in i det längsta med att äta. Något måste man ju spara in på.

Turister har man i alla tider gjort narr av. En turist är lätt att skratta åt men skrattar bäst som skrattar sist. En vacker dag tvingas man själv ikläda sig rollen. Som fåntratt i ett par för stora shorts. Med blommor på.

Då ska man ut och åka igen. Till platser man aldrig hört talas om och som man måste skaffa karta för att hitta hem ifrån igen. Rätt vad det är dyker det upp någon ny liten djurpark eller kul sommarland efter vägen och då ska man upp med portmonnän igen. Spendera slantar på saker som man under normala omständigheter aldrig skulle vara beredd att offra så mycket som ett litet lingon på.

Är man turist råder inga normala omständigheter. Då har hushållsbudgeten och alla välvilliga spartips upphört. Inte undra på att det utgår särskild semesterersättning när man tar ledigt.

© Leif Woxlin 2007-07-29
Vägskylt
Plastskylt
Ett par byxor
Bästa krogen
www.bergsjohotell.com
Hemma i Bergsjö

Aktuell krönika

www.bergsjo.nu