www.bergsjo.nu


Krönikan


Bergsjö är ett föredöme för mänskligheten

I Irak har man i ett demokratiskt val äntligen fått rösta fram en ny konstitution och som bergsjöbo vill man omedelbart kliva fram och gratulera det irakiska folket till ett viktigt steg mot en ljusnande framtid.

Folkmördaren Saddam får samtidigt snart vad han förtjänar i en schysst rättegång och rättvisa kan skipas.

I grannlandet Iran är det däremot fortfarande ondskan som råder. Det är tur vi har amerikaner och britter som vågar stå upp för de ideal som man som bergsjöbo delar. När jordens folk hemsöks av mördare och terrorister är det bra det finns modiga världspoliser som jobbar för att göra tillvaron tryggare.

På den tiden när jag läste på teknisk högskola lärde jag känna flera studenter från Iran och alla kunde de vittna om skräckväldet som Khomeini och hans prästerskap infört i deras hemland. Av personlig frihet fanns ingenting kvar och deras egen framtid var förstås djupt osäker.

Med en känsla av vanmakt lyssnade man på deras berättelser och det enda man kunde göra var att visa att man stod på deras sida och försöka gaska upp humöret genom att gnissla fram en polska efter Hultkläppen på fiol.

En av mina kompisar på den tiden hette Masoud och han gillade precis som jag rockaren Bob Dylan. Men att spisa skivor med en amerikansk artist var förstås inte tillåtet i Iran, allra minst en rebell som Dylan.

Jag undrar ibland hur det gick för Masoud; om han lyckades stanna kvar i friheten i Europa eller om han tvingades tillbaka till Iran-helvetet och i så fall om han lever?

Det obehagliga är att situation i Iran idag blivit än värre. Här har vi en regim som till och med utfärdar dödsdomar mot sina egna författare som tvingats i exil.

Vad gör FN? Hur kan man sitta på sina rumpor år efter år och inte göra något? Varför försöker man inte stoppa och avsätta regimer som de i Iran och Nord-Korea?

På Hultkläppens tid i norra Hälsingland var prästerskapet motståndare till spelmansmusik, men det var ändå för över hundra år sedan. Idag har man kommit till insikt. Nordanstigs spelmanslag får numera spela i kyrkan på midsommarhelgen.

Bergsjö är ett föredöme för mänskligheten.

© Leif Woxlin 2005-10-28
Den onde
Den gode
Den fule
"Hultkläppen"
Teckning av Thomas von Wachenfeldt

Kyrkan i BergsjöAktuell krönika

www.bergsjo.nu