www.bergsjo.nu


Krönikan


Las Vegas på Hundskinnet

Om det inte vore för Bergsjö vore Las Vegas ett ställe man gärna åkte till. Det vore inte helt fel.

I Las Vegas har man byggt upp en gnistrande sagostad mitt i ökensanden med billiga och humana hotell- och restaurangpriser så att även vanligt folk kan komma ut och känna sig som kung för en natt. För en gångs skull. Det vore inte helt fel.

Las Vegas är ett ursvenskt begrepp. En symbol för det goda livet, för välstånd och för alla människors lika värde. Ingen behöver frysa.

Man kan skaffa en rulle med enkronor och sätta sig vid en spelautomat och genast får man plats vid köttgrytorna. Ingen behöver rynka på näsan åt en. Ingen är för mer än nån ann. Det vore inte helt fel.

Las Vegas är en symbol för vår svenska kulturskatt. Alla som blivit torra bakom örat känner till Elvis Presley.

Elvis stod på scenen i Las Vegas varenda natt och han kom ändå bara från enkel småbrukarfamilj och jobbade som lastbilschaufför innan han började sjunga offentligt. Det var inte helt fel.

Det är inte helt fel att Sveriges bidrag till årets schlagertävling handlade om Las Vegas. Den svenska uttagningen blev en klockren historia där sången om Las Vegas gick rätt in i våra hjärtan.

Det var den svenska folksjälen som rördes i sitt innersta. Lite till mans började vi prata om Lasse Vegas, precis som det vore Lasse Berghagen.

Nu är det läge för en nationell samling lagom till 6 juni-firandet på Hundskinnet och slå fast att Las Vegas är en svensk angelägenhet. Det finns många band mellan svenskarna och Las Vegas och det är dags att lyfta fram dessa nu och känna stolthet.

På Hundskinnet får vi spela drive-in-bingo varje vecka och snacka om att det är poppis. Självklart är det Las Vegas-nerven som rycker i en.

På första maj borde man demonstrera för Las Vegas. Man borde ta upp ämnet på plakaten och i kamptalen. I Las Vegas blir ingen nedtyngd av skatter och ingen behöver känna sig skinnad in på bara underkläderna. Full jämlikhet råder.

Klart man genast vill ut och skandera i en talkör då. Då kunde det bli folk i leden igen. Det vore inte helt fel.

Beträffande själva eurovisionsschlagerfestivalen är det bara att konstatera att det är slut nu för svenskt vidkommande. Det är över nu. Ingen idé att skicka in några fler bidrag.

Istället kan uppmärksamheten riktas mot Låt-SM som är betydligt enklare att uttala.

Att Låt-SM dessutom handlar om fiolspel och utspelas i Bergsjö är inte helt fel.

© Leif Woxlin 2005-05-22

Läs mer om Låt-SM i Bergsjö på:
www.bergsjo.nu/sverigesspelmanslat >>Vy från Hundskinnet.
Hämtad från hemsidan för Giraffevent

www.elvis.com

Mona på första maj

Hultkläppens fiolAktuell krönika

www.bergsjo.nu