www.bergsjo.nu


Krönikan


Omvälvande tjälskott

Vi står inför stora omvälvningar. Feministerna är på väg att rycka in i riksdagen.

En annan omskakande upplevelse är att köra bil på landsväg i Hälsingland. Tjälskotten slår sönder underredet och efter vägkanterna kan man hitta lösa delar från olika avgassystem.

Nu till hösten har vi förresten en häftig grej som förväntas ruska om i tillvarons grundpelare riktigt ordentligt. Det är då dom analoga tevesändningarna upphör i Gävleborgs län.

För oss som knappt får in fyran blir det då helt tomt i rutan. Vi tvingas gå över till andra sysselsättningar kvällstid. Möjligen går man på krogen istället, för nånting lär man ju använda tevelicenspengarna till. Dom som man inte längre behöver betala in.

Andra sysselsättningar man kan ta till är att kräva folkomröstning. Nuförtiden kan man se folk ute på stan som delar ut flygblad med krav på folkomröstningar om EU nånting, och då tänker man genast: Här har vi en människa som äntligen hittat en sysselsättning. Grattis!

Däremot kan det vara värre att hitta en sysselsättning som ger en inkomst. Sånt hör till ovanligheterna.

Nya prognoser gör gällande att tusentals industrijobb hotar att försvinna från landet. Sånt känns lite omvälvande, inte minst om det är det egna jobbet som försvinner.

Alltså man fattar inte hur dom orkar hålla på; finnarna och polackerna och kineserna. Så otroligt angelägna dom verkar vara att roffa åt sig av alla våra gamla industrikneg. Har dom verkligen inte hängt med i utvecklingen ett enda dugg fattar dom inte att det är informationssamhället som gäller idag?

Det enda dom tycks vara intresserade av är pengar. Snacka om fattigt liv.

Vill man hålla sig à jour med samtiden ska man ägna sig åt mjuka och ekologiskt korrekta aktiviteter, som att skyffla information fram och tillbaka. Utbilda sig till tevehallåa är också poppis, eller spela poker på internet.

På ute-listan hittar man riktigt låga prylar, som att hitta på nya smarta hydrauliklösningar, eller nya kemiska tillsatser som man kan tillverka billigt och sälja dyrt.

För några år sedan var det viktigt att snacka om vården-skolan-omsorgen. Det hör man inte så mycket av idag, när alla Persson-pengarna tagit slut. Men det blir väl mer av den varan i Finland och Polen, kan tänkas.

© Leif Woxlin 2005-04-08


Gå på krogen.
Bergsjö Hotell.
Efter tjällossningen

Polack

Peter Eriksson,
språkrör för MiljöpartietAktuell krönika

www.bergsjo.nu