www.bergsjo.nu


Krönikan


Trixandet lamslår landet

Som vanligt gör regeringen ingenting, bara sitter med armarna i kors. Bensinpriset rakar i höjden och kriminalvårdsanstalterna läcker som såll. Hockey- och fotbollslandskamper visas bara på kabelkanaler som man måste ha piratkort för att kunna titta på och inte konstigt att dom aldrig vinner då. Tevelicensen finns det ingen anledning att betala och på sjukhusen stängs vårdavdelning efter vårdavdelning.

Men Ringholm är glad och nöjd. Så länge han får använda regeringsplanet för sina privata nöjesresor.

Och ändå finns det precis hur mycket som helst att göra. Nånting man tycker Persson & Co borde styra upp på stubinen - medan tider är - är det här med säsongstänket. Trixandet med säsonger lamslår allt fler av landets verksamheter. Ingenting funkar och hela tiden möts man av en massa bortförklaringar typ att säsongen skulle vara slut.

Säsongen den är kort, den bara skvalar bort. Spelar ingen roll heller vilken typ av säsong det rör sig om, det är samma jämt. Badsäsongen eller kräftfiskesäsongen, pang bara så är den slut. Inte konstigt man får gå ut och jaga ändå, så kort som just den säsongen är.

Vid den här tiden på året brukar det vara premiär på en rad olika sorters säsonger. Som sen ganska snabbt tar slut, allihop.

Det är ganska typiskt för dagens brist på engagemang att säsongerna låter vänta på sig, dom kommer inte igång förrän långt in på hösten nuförtiden. Nästan vid samma tillfälle som dom tar slut.

Kring juletid brukar det kunna vara slut, eller en bit före snarare. En skaplig bit, om man ska vara noga. December hinner knappt börja förrän allting tagit slut.

Vårsäsongen kan man börja se framemot så här års. Den som börjar en bra bit in i februari. Och som slutar i maj, eller en bit före om man ska hårdra.

Det som är bra med vårsäsongen är just det faktum att det dröjer länge än innan den tar slut. Och därmed också innan den börjar, nämligen vanligen strax före.

Höstens skolsäsong har inte pågått länge, den som går under benämningen höstterminen. Så länge den pågår. Redan planeras det för det årliga julspelet, höstens stora evenemang.

Man ska sjunga midnatt råder och hej tomtegubbar slå i glasen. Mitt i alltihopa ska lärarna dessutom ha studiedag. Och slå i glasen. Håll med om att det är roligt när det är säsong (så länge den varar).

En av dom absolut kortaste säsongerna är campingsäsongen. Kommer man till en camping i mitten av juni så har man inte öppnat alla faciliteterna ännu. Den tempererade poolen ligger torr som ett fnöske. Kommer man i början av augusti så har dom nyss tappat ur den. Säsongen är slut, heter det.

Förut kunde man lösa årskort och det blev billigare än att lösa säsongskort. Om man slog ut det på antalet dagar. Nuförtiden finns det inte ens årskort att köpa. Det finns knappt något som heter år längre.

Inte ens man kan prata om nyårsfirande. Det är bara en simpel skarv mellan höstsäsongen och vårsäsongen. Det kunde vara intressant förresten att reda ut hur många säsonger det var sedan Jesus föddes.

Att det tar ett år för planeten att snurra runt solen är en ganska förlegad kunskap. Endera är det höstsäsong eller också vårsäsong. Möjligen sommar- eller vintersäsong, för lite mer udda verksamheter. Att planeten snurrar hit och dit spelar i sammanhanget allt mindre roll.

En säsong som skulle kunna vara ett föredöme är glassäsongen. Säsongen för glass verkar nämligen vara bestående. Folk kan helt enkelt inte låta bli att äta glass, oavsett väder och vind. Nya glasspinnesorter introduceras fortlöpande över hela året och i butikerna har glassboxarna fått permanenta platser. Men eftersom det förmodligen bara är ett sätt för köpmännen att tjäna pengar så är ingen glad.

Matsäsongen verkar hålla i sig den också.

I framtiden borde det tillsättas en säsongsminister. Så det blev nån ordning och styrsel. Så att ingen satt för länge och häckade.

Chefen för den havererade kriminalvården sa förresten upp sig till slut. Den säsongen blev ju på tok för lång.

© Leif Woxlin 2004-09-26


Aktuell krönika

www.bergsjo.nu