www.bergsjo.nu


Krönikan


Ny rikedom åt bygden

Intresset för det kommande valet till EU-parlamentet är inte direkt det högsta i världen, men vad spelar det för roll? Huvudsaken är att vi som går och röstar har fattat galoppen.

Varför ska man begära att precis varenda knölföda som går i ett par skor ska behöva vara engagerad och insatt?

Själv är jag som exempel inte ett dugg insatt och det ska man vara glad för eftersom det bara är folk som inte har nåt vettigt att säga som hetsar upp sig varje gång det ska avhandlas nånting politiskt.

Säga vad man vill om valet till EU-parlamentet, men det är ändå tusen gånger viktigare än valet till riksdagen. Det är i Bryssel som pengarna finns, resurserna och viljan att satsa. Bara att inse.

I riksdagen i Stockholm är det fattigdom och allmän hjälplöshet som gäller. En sorglig samling som man i görligaste mån ska försöka undvika.

Där finns det inga pengar och indragningarna i vården-skolan-omsorgen står som spön i backen. Landsbygden utarmas, arbetslösheten står sig och vårdköerna växer och frodas, åldringarna far illa på hemmen och enda chansen att träffa en doktor är att åka mitt i natten till akuten och sätta sig i väntrummet tre timmar.

Klart som attan att man hellre vill rösta i EU-parlamentet då. Där man har det gott ställt. Har vi tur kan det komma upp en skärv till fattig-Sverige.

Visst finns det pengar i Sverige, brukar det heta. Det gäller bara att fördela kakan rättvist.

En kaka man kan börja fördela på direkten är riksbanken för där sitter det ett samling halvdöda stofiler till direktörer och uppbär lön. Kan man få dom att ingå i arbetskraftreserven så har man frigjort en ansenlig samling medel. Guldreserven kan man dela ut som skatteåterbäring.

Valen till EU-parlamentet har dessutom blivit ett gyllene forum för landets alla knäppgökar att komma till tals. Det kan man tycka är fint, i egenskap av människa. Alla ska vi ju nån gång få säga vad vi tycker och få skriva insändare i tidningen.

Alla som aldrig platsat på nån politisk lista förut har nu plötsligt fått hur många listor som helst att kandidera för. Som ingen röstar på heller.

Politiska debatter i teven och aktivister som delar ut flygblad på stan är snart utdöende fenomen. Folkomröstningar är ett nöje för få och kalasen kostar biljontals stålar.

Bättre att satsa krutet på nåt viktigt istället. Exempelvis att sätta upp en stor tillverkande industri i Älgered (som exempel). Är det nåt man längtar efter så inte är det nya folkomröstningar.

Däremot stora skorstenar som kan generera rikedom åt bygden.

© Leif Woxlin 2004-06-04


Aktuell krönika

www.bergsjo.nu