www.bergsjo.nu


Krönikan


Sociala turister och fetknoppar

Social turism heter det nuförtiden när man lever och frodas på en camping som heter Sverige. Han som är manager för turistbyrån ifråga heter Göran Persson och Ringholm hans kassör.

Själva verksamheten går ut på att man tar in en massa kosing av alla som håller till på campingen. Sedan om man är tillräckligt förslagen och vet hur man gör så kan man söka bidrag för att ha råd med de olika faciliteterna.

Fördelning av bidrag har med tiden utvecklats till en hel industri. Det går köpa böcker i ämnet och gå på kurser. En verksamhet som ska få bidrag behöver inte vara särskilt nyskapande, det räcker med att de som söker bidrag är det. Blanketter finns det många och demokratiskt nog går det numera att skriva ut dem på nätet.

Det finns många chefer i turistverksamheten. Bara på underavdelningen som heter Landstinget Gävleborg finns det fyra välavlönade landstingsråd och en hel hoper med direktörer och andra potentater.

För att få karusellerna att snurra måste man hela tiden ta ut mera avgifter. Eller också skär man helt sonika ner på sjuksköterskemottagningarna och på telefontiderna. I Nordanstig finns det tydligen mycket pengar att spara, anser landstingsråden, för här har man varit påhittig och hittat sköterskor som kan avvaras.

Det skulle förstås bli bra mycket billigare för alla parter om det bara var landstingsråden och direktörerna som skulle försörjas. Troligen är det dit hän det barkar.

Just nu förs diskussioner om hur man ska få in mera medel till turistkassan. Till och med att Ringholm har fått mandat att komma med förslag. Ringholm verkar vara en kreativ själ för vips kläckte han en idé om hur man på ett fiffigt sätt ska beskatta pizzerior.

Förmodligen är det så att vi måste ha fler pizzerior i landet för att vi ska kunna bekosta turistverksamheten. Eftersom jag själv älskar pizzor så har jag inget emot detta, men handen på magen så borde vi bli fler som äter just pizza.

Turistchefen Göran Persson lär av fysionomin att döma ha bidragit med en hel del själv. Heders!

Vidare skulle utbudet av pizzor kunna breddas. Varför skulle man som exempel inte kunna införa en pizza som bara innehåller deg? Här borde Ringholm komma med ett förslag! Om man införde olika momsskalor differentierat på pizzapålägg skulle den rena degpizzan bli skattemässigt fördelaktig.

En annan grej som Ringholm borde ta sig an är Bregott. Jag vet inte vad som har hänt, men plötsligt har det blivit så svårt att få bregottklicken att fastna på smörkniven, den bara vill halka av. Undrar om inte mejeriet har blandat in nåt jox så att konsistensen förändrats?

Skulle inte Ringholm kunna gå in här med någon form av Bregott-avgift?

Tyvärr verkar det hela tiden blir mindre möjligheter att hitta jobb för de som i slutänden ska stå för kalaset. Arbetstillfällena lyser med sin frånvaro. Om man inte är landstingsdirektör vill säga.

Räddningen blir kanske polacker och andra öststatare som har visat att de inte är rädda för att hugga i och dra. Kan man kavla upp ärmarna så kan man säkert kavla ut en pizzadeg också.

© Leif Woxlin 2004-04-10


Aktuell krönika

www.bergsjo.nu