www.bergsjo.nu


Krönikan


En hästhandlare kan man lita på

Ska man tro tevereklamen så kan en sängmadrass bli hur gammal som helst. Förmodligen äldre än en sköldpadda. Åtminstone dom som är fyllda med hästtagel. En sköldpadda som är fylld med tagel blir sällan gammal.

Annars finns det hopp nuförtiden för sköldpaddor som känner sig lite hängiga. Det finns exempelvis teveprogram om djursjukhus.

Till djursjukhuset kommer det ofta sköldpaddor som är lite krassliga, det har man förstått nu. Som flitig tevetittare. Dom stackars veterinärerna fattar å andra sidan ingenting.

Veterinären pillrar med sina pincetter och sköldpaddan sprattlar med sina ben. Som en vansinnig. Fast lika glad är han ändå. Veterinären alltså.

Sedan säger programledaren att nu är nog sköldpaddan okej igen och kan åka hem. Hur man nu skulle kunna avgöra en sådan sak. Kostar säkert en lax.

Skulle man misslyckas med pincettoperationen så finns det alltid sköldpaddssoppor att ta till. En sköldpaddssoppa smakar bäst om man aldrig sett programmet om djursjukhuset.

Nästa gång man beställer in en sköldpaddssoppa på pizzabaren så bör man nog kolla lite extra. Så man inte får i sig en pincett.

En häst vet man däremot bättre hur det står till med. Detta av gammal hävd och folklig tradition. Säg den som inte kan avgöra konditionen på en häst. Idag är det inte så många kanske men istället har man blivit ganska duktig på begagnade bilar.

Där har vi en tradition som förts vidare från generation till generation.

Svenskarna är ett folk av hästhandlare. När någon ska skaffa sig en ny bil i bekantskapskretsen så kan det tilldra sig hur mycket intresse som helst.

Många vill gärna vara med och uttala sig. Att köpa en bil är ett lika stort vågspel som att skaffa sig en begagnad häst.

Av någon obegriplig anledning har ordet hästhandlare fått dålig klang. Ändå är det hästhandlarna som vi har att tacka för välfärden.

Det är hästhandlarna som lagt grunden för vårt affärsmässiga sinnelag och för våra exportinkomster. För att inte tala om V75.

Ska man kunna lita på någon i dagsläget så får man faktiskt leta fram en hästhandlare. En äkta hästhandlare är en medborgare som verkar i en miljö av fri konkurrens och ädel tävlan - alltså en riktig hedersman.

Däremot ska man passa sig noga för folk som verkar i monopolställning. Inom Systembolaget och andra monopol förekommer oavbrutet mutor och smussel, och att folk tillskansar sig förmåner på andras bekostnad.

Det finns dom som påstår att det inom all normal affärsverksamhet förekommer att leverantörer ger mutor. Den som påstår någonting sådant har förstås ingen egen erfarenhet av normal affärsverksamhet.

© Leif Woxlin 2003-11-21


Aktuell krönika

www.bergsjo.nu