www.bergsjo.nu


Krönikan


Ur näsan på folk

Knappt har sommaren hunnit anlända förrän den första allergichocken slår till. Eller ner, som en bomb. Eller mer som en serie detonationer.

Runtomkring en dräller det av folk som inte gör annat än nyser och skvätter. Det är inte så konstigt att man blir chockad heller när man helt oförhappandes blir översköljd av en nysning.

Allergichockad.

Det är lätt att skilja en snuvig allergiker från en som lider av vanlig förkylning. Allergikern bryr sig nämligen inte, ivarjefall inte om sin omgivning.

Det gör däremot den förkylde. Den som är förkyld stannar gärna hemma från jobbet.

En som har hösnuva har aldrig ens tänkt tanken på att stanna hemma från jobbet. Han är rent av glad att han får ta sig dit.

Så han får nysa någon annanstans, där det finns fri tillgång till pappershanddukar.

Allergikern nyser vanligen helt ohämmat, utan att dölja något, vare sig avsikter eller produkter från själva nysningen.

Han nyser inte i armhålan eller i handflatan, som mer hänsynsfulla personer gör, utan rätt ut i omgivningen.

Tjosan.

På sin höjd att allergikern vänder bort snoken en aning, men det är mest en symbolisk handling. Sedan kommer ändå själva nysningen. I en våldsamt explosionsartad urladdning.

Kraften i nysattacken hos en allergiker är så intensiv att den finfördelar vätskan i mycket små droppar. Dropparna går sedan i förening med luftmolekylerna för att kort därefter fällas ut på den närmaste omgivningen.

Allt medan allergikern torkar kranen med baksidan av handen och ler skojfriskt. Han förväntar sig inte ens att någon ska säga prosit. Så långt har det alltså gått.

På större arbetsplatser har man på sistone infört särskilda allergirum, i anslutning till rökrummen. Detta som ett led i den pågående satsningen på arbetsmiljö och folkhälsa.

I allergirummet kan man låsa in allergikern.

Åtminstone under den tid på dygnet när nedfallet av högriskpollen är som värst. Särskilda saneringsfirmor åker runt och röjer rummen i slutet på veckorna.

Ingen som inte varit inne i ett allergirum vet vad en överfylld papperskorg vill säga.

Allergiförbundet körde för några år sedan en kampanj om att det inte smittar. Folk i den omedelbara omgivningen skulle inte behöva vara oroliga. Om man nös. Det räckte om dom torkade av sig bara.

Om det fanns någon badhandduk inom räckhåll.

Det var meningen att man skulle hänga på sig en skylt där det stod att det inte smittar. Fast det var ingen lyckad kampanj.

Folk trodde tydligen att det var aids man hade. Alla sprang när man kom i närheten, som dårar.

Bacillskräck är en fobi som lätt kan bli ett samhällsproblem. Visst är det okey att man tvättar händerna innan man äter eller så där, men man behöver inte gå till överdrift. Det som kommer ur näsan på folk är inget man ska gräva ned sig i precis.

Även om det råkat hamna mitt i maten.© Leif Woxlin 2003-05-30


Aktuell krönika

www.bergsjo.nu