www.bergsjo.nu


Krönikan


Felet är att det finns fattiga länder

Mer än tretusen människor dog i terrorattacken mot New York. Det finns dom som påstår att det skulle bero på orättvisan att det finns rika och fattiga länder.

Ändå var det liksom inga fattiglappar som utförde terrordåden. (Det rörde sig om religiösa extremister, om nån skulle ha missat detta faktum.) Usama och hans banditer kommer alla från välgödda shejkfamiljer med oljekällor och feta bankkonton.

Själv skulle jag vilja göra allt som står i min makt för att minska klyftan mellan fattiga och rika länder. Jag tror det gäller för dom flesta. Men hur gör man då?

Den sista tiden har talet om fattiga länder tyvärr degraderats till en simpel floskel som man kan slå folk i skallen med i tevesända debatter. Till och med att man ska känna förståelse för terrorister och mördare bara för att dom kommer från fattiga länder.

Man får nästan känslan av att det är oss det beror på, att det finns fattiga länder. Vi som knegar vareviga dag och som knappt får det att gå ihop ändå när alla skatterna dragna.

För i tevestudion ska det alltid sitta nån skäggig självutnämnd förstå-sig-påare, med runda glasögon och med rundligt tilltagen riksdagslön, och påstå sig veta att felet är att det finns rika länder.

Sin egen lön vill han naturligtvis inte offra, utan det är alltid nån annan stackars fattig sate som ska bidra.

Ingen enda förnuftig amerikan, inklusive president Bush, tror jag vill ha fattiga länder.

Vem är det egentligen som skulle vilja ha fattiga länder?

Rika länder får man däremot hoppas att dom allra flesta vill ha. Annars blir det nämligen ingen vård-skola-omsorg. Det räcker väl med hur det ser ut idag, med åldringar som ligger i korridorerna och som blir nattade klockan tre på eftermiddan.

Fattiga länder är bra för politiska och religiösa extremister. Det verkar inte vara nån tillfällighet precis att det är just dom fattiga länderna som styrs av despoter och envåldshärskare. Diktatur skapar fattigdom. Fattigdom och okunskap om omvärlden föder hat och blint våld.

Som tur var bombade Natoalliansen bort dom röda fascisterna från Serbien, och nu när Milosovich och hans gelikar är borta så finns alla förutsättningar för att demokrati och välfärd ska börja spira på Balkan.

Tack också, president Bush, för att talibanerna blev bortbombade från Afghanistan.

Även ett Stort Tack till förre presidenten Ronald Reagan, som med sin storbluff om stjärnornas krig fick Sovjet och dom andra kommunistregimerna i östeuropa att klappa ihop.

Irak är det väldigt synd om. Där lever folk i oändlig misär och i ofattbart elände, trots oljetillgångarna. Skälet är inte att det finns rika länder, som USA och Sverige, utan alltihopa beror
på Saddam - diktatorn och folkmördaren.

Det bästa som kan hända är förstås att Saddam blir skjuten.

Because he deserves it.© Leif Woxlin 2003-02-16


Aktuell krönika

www.bergsjo.nu