www.bergsjo.nu


Krönikan


Snett och obscent

Det är nyttigt med morötter och det är väl enda skälet till att någon vill äta dom. Eller också att man vill man verka märkvärdig och äta morötter på kafferasten när kollegorna plockar med sina kaffetermosar och medhavda wienerbröd.

Knippet med morötterna har man haft invirat i hushållspapper och fraktat med sig i en unikabox, för att riktigt äckla till det.

Förr i tiden var det förresten vanligare med unikaboxar. Idag finns det väl ingen längre som ens vet vad en unikabox är för något. Unikaboxen har utgått ur sortimentet på loppis och finns inte att uppbringa på Claes Olsson.

Idag ska det vara Tupperware istället, en plastbehållare som man skaffat sig på något röjarparty i trakten.

Det är inte direkt gott att gnaga på en torr morot. Men dom innehåller en hel del fibrer. Såpass att dom inte sällan smakar trävirke. På industriell basis kan man pressa ut morotssaft ur morötterna och sälja dyrt på flaska.

Det krävs naturligtvis stor hydraulisk kraft för att utvinna vätska ur en morot. Man kan därför säga att morotssaften kostar mer än den smakar.

Morotssaft är inget man bjuder små barn på, när det vankas saftkalas. Om man inte vill bli av med ventilgummit i cykelslangen, som hämnd vill säga, några dagar efteråt. När man som bäst behöver cykla.

Morotssaft är det enda groggvirke som gör skäl för ordet virke.

Ibland ser man folk spatsera omkring på byn samtidigt som dom gnager på en morot. Håll med om att det ser käckt ut. Där går en som vet att hålla sig frisk och kry genom att äta fibrer och karotin, tänker man och låter sig imponeras. Det är annat det än enfaldiga typer som går och glufsar på mjukglass.

Äta morot kan vara en form av tortyr också, det kan finns rent religiösa motiv bakom morotsätandet. Eller att man kan se det som en politisk handling, särskilt om man äter morötter som inte är rengjorda från jord. Då är man förmodligen grön aktivist och tycker att folk ska bo i jordkula.

En kost baserad på morot är en riktig hästkur. En kaninkur är något helt annat.

Har man varit duktig så ska man å andra sidan ge sig själv en rejäl belöning, det är minst lika viktigt. Det gäller inte bara hundar. Ett stort lass glass till kvällen, som exempel. Eftersom man har videobutiken runt hörnet så är det ju lätt hänt att man hyr en film också, till kvällskvisten. Någon riktigt usel B-film, signerad Stephen King, för att riktigt gotta sig. Och till den en tvålitersbalja med glass, så man får äta upp sig igen.

Det gamla talesättet med piska och morot måste vara helt felaktigt. Att man kan driva någon till vansinne med en piska vet väl alla, men ingen kan väl tänkas bli lockad av en morot. Det måste vara en missuppfattning, eller möjligen något mycket ålderdomligt. Som en unikabox.

Förr i tiden hörde det till att man odlade sina morötter själv, om man hade en liten täppa. Däremot hörde man aldrig talas om ungar som pallade morötter.

Enda orsaken till att man skulle odla morötter i dagsläget är väl att man kan ha tur att driva fram en morot som växer snett och som helst påminner om något obscent. Som man kan fotografera av och skicka till lokaltidningen. Då blir man honorerad och får se sitt namn i tryck.© Leif Woxlin 2002-10-13


Aktuell krönika

www.bergsjo.nu