www.bergsjo.nu


Krönikan


FYNDA PÅ TIPPEN

Av nån anledning går alltid bensinpriset upp i sommartider. Om det beror på skatten eller på araberna/norrmännen, det ska jag låta vara osagt, men sannolikt har det med nån säsongsvariation att göra.

Det är möjligt att växthuseffekten spelar in också. Säkert har det att göra med att folk har semester också.

Skatten på bensin har som sitt främsta syfte att vi bättre ska kunna slå vakt om miljön. Här ute på landsorten finns det en hel massa miljö att slå vakt om, det kan man slå fast. Så här vill det till att det ordnas med åtgärder. Stora vidsträckta massaskogar och öde bygder där det inte finns folk längre som kan rensa i blomsterrabatten sommartid. Ett sätt kunde vara att slå ett stort stängsel runt hela härligheten.

Ett annat sätt vore förstås om vi tog och flyttade härifrån en gång för alla. Miljön trivs bäst utan en massa folk i närheten. Särskilt när det rör sig om folk som har för vana att rensa i blomsterrabatten sommartid. Moral och miljöpåverkan ska man hålla på en angenämt låg nivå.

Går man på auktion sommartid så blir det en hel massa miljöpåverkan. Vem som nu skulle vilja ropa in en. Arbetsmarknaden ute här på landsorten är inte direkt vad den har varit. Inte som på den tiden när bensinen fortfarande var överkomlig.

Att gå på auktion sommartid är en tradition i landet, speciellt här i Hälsingland, men frågan är hur länge vi kan hålla på med denna lyx. Som nybliven miljöaktivist hemma i jordkulan så känns det som läge att gå till aktion mot alla dessa auktioner.

Man behöver bara föreställa sig all denna soppa som krävs att för att forsla alla människor fram och åter till platsen för själva utackorderingen. Och när väl den är betald med dagens dyrpris så lär det inte finnas några pengar kvar att ropa in för. På sin höjd kan man införskaffa en glasspinne. Det finns inget värre än att köpa en glasspinne för sin sista krona.

Sedan blir det till att forsla bort alla föremålen igen, dom som ingen kunde bjuda på. Bara det lär dra en hel massa bensin. Eller möjligen diesel. Fast diesel kan vara grön också. Och då är det väl bra då. Tack och ske pris!

Överblivna auktionsföremål forslas lämpligen till den lokala tippen. Lokala tippar har på senare tid kommit att bli populära utflyktsmål för folk som är ute efter att fynda. Man kan se dom komma i stora horder med sina stora bilar och släpkärror. Där blir det mycket bensin, tänker man.

Egentligen borde man stänga alla tippar. Har man som ekologiskt tänkande medborgare flyttat in i en jordkula så kan man lika gärna gräva ner skiten där man står. Alltså i vardagsrummet.

Egentligen är det på tiden att stänga alla kvarvarande fabriker också. Det lär fortfarande finnas några som det går att flytta utomlands. Utomlands är det som bekant inte så noga med miljön. Som bekant har dom ingen att slå vakt om heller.

Förmodligen är det därför som så många önskar åka utomlands på semestern. All denna miljö som vi får dras med uppe här i det nordliga barrskogsbältet kan med tiden få vem som helst att drabbas av lappsjuka.

Förresten har man knappast råd att semestra i Sverige längre. Med tanke på det höga bensinprisbältet. Blir bra mycket billigare att flyga till franska Rivieran. Inkvarterad i centrala Nice kan man sitta på en gedigen balkong i betong och höra hur vågorna från Medelhavet skvalpar in på den överbefolkade stranden.

Överväxta skogsvägar i orörd miljö i all ära, men ibland kan man faktiskt längta efter en rejält asfalterad kalvstig. Vilken lisa för själen skulle det inte vara att få promenera omkring bland neon och betong. Det är inte konstigt att man längtar bort nån gång.© Leif Woxlin 2002-08-01


Aktuell krönika

www.bergsjo.nu