www.bergsjo.nu


Krönikan


Man är som en taliban

Talibaner är precis som svenska män, hävdar Gudrun Schyman utan att darra på manschetten. Sprungna ur samma maktstruktur, eller hur hon nu får ihop det. På sluttampen. Förmodligen har hon personliga erfarenheter från båda sorterna och kunnat konstatera att det är samma skrot och korn. Skapta på samma sätt, som man säger.

Så kan man tolka det, om man vill vara välvillig.

Eller också är det så att fru Schyman i själ och hjärta, innerst inne, sympatiserar politiskt med dom ondskefulla talibanerna, och helst såg att folkopinionen svängde i en mer talibanvänlig riktning. Då kan det vara taktiskt riktigt att försöka slå i svensken att han inte är långt bättre än en taliban ens.

Och en kvinna som kan tänka sig att ha ihop det med en svensk man skulle ju lika gärna kunna ha ihop det med en taliban. Rent teoretiskt.

Med nu är det inte så många som låter sig luras, där biter nog Schyman sig själv i foten. Så här efteråt med facit hand så gratulerar nog dom allra flesta USA, med allierade, till ett ovanligt lyckosamt krig i Afghanistan. Talibanerna blev kliniskt bortbombade med missiler som visste var dom tog.

Inte nog med att talibanerna under en alltför lång tid obehindrat fått plåga sitt arma folk med stenåldersliv och med att tvinga damerna att dölja sina ansikten bakom svarta skynken, dom hade sprängt Buddhastatyerna också, dom som afghanerna byggde redan på 100-talet. Försvarslösa stengubbar som tydligen inte passade för dom talibanska storhövdingarna.

Som förresten snart skulle gå samma öde till mötes, stort tack president Bush!

Nu gäller det att världssamfundet samlar pengar till återuppbyggnaden av Afghanistan, inklusive Buddhastatyerna. Annars får det väl bli amerikanarna som får storsatsa igen. Bygger man bygger upp ett antal McDonalds och CocaCola-fabriker ute på afghanstäppen så lär man nog snart få fart på infrastrukturen även i övrigt.

Hemma i Nevadaöknen har dom som exempel byggt upp världens läckraste nöjesstad, Las Vegas alltså, och nåt liknande borde rimligen kunna passa för sandmoarna mellan dom svårtillgängliga bergspassen i Afghanistan. Där skulle det kunna vara skattefritt.

Disneyland Asien hoppas jag snart kommer att öppna upp i Kabul. Då har man fixat igång en turistsatsning som verkligen är på G. Då kan man överväga att resa dit själv.

Inte osannolikt kan Afghanistan snart bli införlivad som en ny amerikansk republik, precis som Hawaii på sin tid. En ny stjärna i baneret, men allt vad det innebär av välstånd och ett rikt nöjesliv och ett kulturutbud som heter duga.

Vem skulle ha mage att tycka illa om en sån utveckling? Ingen vanlig afghan ivarjefall. Jag vet inte om jag nånsin hört afghansk folksång nån gång, men det skulle vara intressant att få ta del av afghansk country&western i framtiden. En ny spännande korsbefruktning i den amerikanska smältdegeln.

Jag är ganska övertygad att den afghanska varianten kommer att svänga bättre än det svenska. Lasse Stefanz i all ära, dom fyller nog sin funktion ute på danskrogarna, men det är ju inte precis nåt man sitter och diggar till.

Nästa maktstruktur stående på tur är förhoppningsvis Nordkorea. Den nordkoreanska ledningen inriktar sig för närvarande på att metodiskt svälta ihjäl sin egen befolkning. Vad ska man egentligen ha ett världssamfund till som inte kan sätta stopp för sånt? Ursäkta, Schyman, men jag hoppas innerligt att amerikanarna vill bjussa på några missiler till.

"Diktaturens kreatur", sa Palme en gång i tiden om kommunisterna i östeuropa. I Nordkorea blir det nog fråga om nödslakt.

© Leif Woxlin 2002-07-09


Aktuell krönika

www.bergsjo.nu