www.bergsjo.nu


Krönikan


Pervers tysk

Som tur var började det äntligen regna, och skulle man komma med en prognos så håller det på än. Det skvalar ur en hängränna.

Annars började sommaren med sol och svår torka, i två månader, nästan sanslöst. Ingen var glad. Nästan man kunde tro att alla var odlare och bönder i det här landet, eftersom alla klagade så bittert och bildligt talat är det väl förmodligen så det förhåller sig.

Det bästa vore om det regnade på natten och var solsken på dagen, se där en synpunkt som man kan stöta på den här tiden på året. Med det menas att man ska tvingas klippa gräsmattan varenda dag, sjung av glädje och fröjd. Hur är en människa egentligen funtad som kan häva ur sig något sådant? Lutar åt något svårt perverst.

Späkelse är en djupt rotad folklig egenskap, helst ska man plågas för att det ska vara riktigt bra. Om det regnar, då plågas man, det vet alla. Annars är risken att man går och lägger sig med dåligt samvete. Har man campingsemester och bor i tält så kan det tvärtom vara ganska hemtrevligt med lite regnknatter på tältduken. När man väl krupit ner i sin fuktiga sovsäck.

Dom mest spektakulära väderprognoserna kommer förresten sedan några år tillbaka från Tyskland. Prognoser som man ofta refererar till på kvällstidningarnas löpsedlar. Senast det begav sig var i julas, då skulle hela landet få snö, och nu är det semestervädret i juli som drar lösnummerköpare. I julas fick tysken rätt, och som det ser ut nu så får han rätt likaledes angående juli. Det var typ sagt det skulle regna vareviga dag.

Rent vetenskapligt ska det inte var möjligt att spå vädret mer än tre-fyra dagar fram i tiden, men den där tysken med sin hitrate begagnar sig tydligen av andra metoder. Ska man dra till med något så står han i förbund med Hin Håle. Säkert tjänar tysken stora pengar på sina prognoser, men vad spelar det för roll när han ändå kommer att få sitt straff i slutänden. Brinna i helvetet.

Ibland gissar den där tysken fel, men si det hör till när det är onda krafter med i spelet. Vore det någon sport så skulle han straffas vid minsta lilla avvikelse, vi ska liksom inte behöva vänta tills han kilar runt hörnet. Ingen öl och surkål på minst en vecka, det är det minsta man kunde begära. Eller munkavle i en månad, det skulle vara kännbart för en tysk (som ju är gapig av naturen).

Om man utgår från att han får en massa pengar från kvällspressen varje gång vädermaterialet presenteras på löpsedeln, så är det dessutom inte mer än rätt. I affärslivet är det normalt så att man måste riskera något för att kunna vinna. Alla kan inte bara leva på EU-bidrag och skattebetalarnas pengar. Alla kan inte bara vinna utan att behöva riskera något.

Vad riskerar den där tysken? Förmodligen ingenting, med största sannolikhet får han behålla pengarna även om det slår uppåt väggarna fel. Även äran får han behålla, är jag rädd för, eftersom man säkert efter några månader har glömt den där fadäsen till prognos och så får han ståta på löpsedlarna igen. Det är inte rättvist.

Men å andra sidan, varför ska det vara rättvist? Det är så tråkigt med folk som hela tiden vill att det ska vara rättvist. Sånt får man hålla på med på dagis.

© Leif Woxlin 2002-07-02


Aktuell krönika

www.bergsjo.nu