www.bergsjo.nu


Krönikan


Spanjorer är korkade

Precis när man hade behövt få sova lite längre på midsommardagens morgon så var det dags att titta på kvartsfinalen mellan Spanien och Sydkorea, allmänt sömnsur och yrvaken som man var. Nu blev det inte att man kom in i matchen förrän en bra bit in på andra halvlek, men skam den som ger sig.

Inledningsvis hade man alla sina sympatier hos spanjorerna. För det första så är dom med i EU, och det är vi också, och för det andra så har man faktiskt varit där några gånger och snyltat på deras varma klimat. "Heja Spanien", tänkte man.

Överhuvudtaget är det mycket roligare att titta på fotboll om man kan hålla på ett av lagen, där kan man ge en huligan från Stockholm ett erkännande.

Men koreanerna är snabba och listiga. Att dom är allmänt kortväxta ligger dom inte i fatet, inte hela tiden, möjligen framför mål vid höga inlägg. Bilar fullkomligt spottar dom fram ur en väloljad industri och teknologin ligger långt framme i framkant. Effektiva och beräknande, förmodligen väldigt lojala och här kan man tro att vi har ett släkte som ställer upp för varandra när det verkligen gäller.

Det kan man inte säga om spanjorerna. Finns det egentligen nån industri att tala om i Spanien, eller är det bara den såkallade turismen som dom kan håva in sina korvören på? Precis som vi hälsingar tydligen ska göra i framtiden, om man får tro Thage g-punkt Pettersson, regeringens handgångne man på besök i Hudiksvall nu i våras.

Fotbollsmatchen gick på SVT. När expertkommentatorn Glenn Strömberg säger nåt så lyssnar alla, för här har vi en som vet vad han talar om, av egen erfarenhet och ur en på planen ihopjobbad kunskapsbank.

Men ändå var det SVT-kommentatorn Staffan Lindeborg som fick en att lystra alldeles extra.

"Spanjorerna tänker långsamt", sade Lindeborg vid ett tillfälle, och det var helt enkelt huvudet på spiken, en klarsynt analys, om man säger. Nu var det möjligen en matchsituation som han avsåg, men spanjorer är vid närmare begrundande allmänt ganska korkade.

Det är säkert något som ligger i generna, eller rättare sagt att dom inte är tillräckligt kompletta i själva DNA-kedjan.

Man kan nästan föreställa sig hur det ser ut i ledningsbanorna inne i en spanjor, det är nog inte många elektroner i taget som får plats där, och dom som poppar fram är nog rätt förvirrade i sin ensamhet och vet inte riktigt vad som ska hitta på härnäst.

Spanjorerna fick ett regelrätt mål bortdömt under förlängningen. Spelet blåstes felaktigt av för att bollen skulle ha passerat linjen, men så var inte fallet, det visade reprisen med all önskvärd tydlighet. Linjedomaren gjorde en supertavla, eller också var han bara vindögd, och då kan det vara förlåtet.

Men spanjorerna på planen protesterade inte, till allas förvåning. Inte ens den annars så charmfullt temperamentsfulle och vilt fäktande coachen. Skälet var naturligtvis att dom inte fattat vad som hänt.

Först någon kvart senare ramlade pengen ned, och då blev det alla gånger åter liv i dom spanska kraftuttrycken.

När sedan förlängningen blåstes av innan spanjorerna fick lägga sin sista hörna, då blev det däremot vilda protester, då fladdrade tungan mellan tandraderna på dom spanska lirarna (i den mån dom har några gaddar kvar).

Då fällde Staffan Lindeborg nästa kommentar, och det var att koreanerna låg ett steg före i tänkandet. Det handlade om planeringen av straffläggningen, och strax hade Korea ställt upp sig i ett välorganiserat led av taggade straffläggare.

Spanjorerna å sin sida irrade som ett flock kossor i en klunga, "ostrukturerat" sade Staffan Lindeborg i teven.

Att Korea vann matchen behöver man knappast tillägga.

Den stora nationalsporten i Spanien är tjurfäktning, och det kan man förstå, för där kommer dom spanska talangerna mer till sin rätt. Prydligt uniformerade tar dom spanska hjältarna planen i besittning för att kämpa ned en ensam stackars tjurusling.

Det arma djuret är då redan döende efter slag och hugg som nesligen tillfogats bakifrån. Villkoren är, som brukar det visa sig, ändå märkvärdigt likvärdiga.

Tjuren Ferdinand ville helst njuta av livets goda under en stor korkek, och just korkeken har blivit ett spanskt signum, eller var kan man annars tro att uttrycket "korkad" har sitt ursprung?

Tack för Luther, vill man utropa! Som räddade oss från Påven. Och tack Gustav II Adolf som gav katolikerna på tafsen under 30-åriga kriget, även om han själv gick på pumpen år 1632 i Lützen. Varken preventivmedel eller sexualupplysning skulle vara tillåtna annars, fast öl (cervesa) kanske skulle vara billigt.

Katoliker har en tendens att luras och bedra, ta bara brassarna som är mästare på att filma och göra sig till som små nätta primadonnefjollor, för att försöka föra domaren bakom ljuset. Sedan får dom syndernas förlåtelse på kvällen i hemkapellet och kan sova gott ändå.

På läktarplats satt förresten Spaniens förstemålvakt och försökte göra sig en bild av eländet. Han kunde inte vara med för han hade nämligen skadat sig, enligt Lindeborg.
 I badrummet.

© Leif Woxlin 2002-06-22


Aktuell krönika

www.bergsjo.nu