www.bergsjo.nu/hulten

www.fiolenmin.nu

Spelstuga i Vrångtjärn
till minne av Hultkläppen

Information och bilder från
Hultkläppens intresseförening


2009-08-30


Hultkläppen eller som han egentligen hette Per Alsèn är kanske en av de mest legendariska spelmännen från Hälsingland. Han har lämnat efter sig ett stort antal låtar som konstnärligt får anses vara av högsta klass. Många av låtarna är svårspelade och ålderdomliga, de är i allra högst grad levande och spelas fortfarande inte bara i Sverige utan även utomlands.

År 2007 bildades Hultkläppens intresseförening. Vi är ett antal spelmän och entusiaster som med hjälp av sponsorer och ideellt arbete uppför en spelstuga i Vrångtjärn till minne av Hultkläppen. Det är ett ställe dit spelmän, vissångare och allmänhet skall kunna komma för en stunds eftertanke men också för att hämta inspiration. Den kan också ses som ett bidrag till att göra finnmarkerna mellan Hälsingland och Medelpad mera kända. Vi ser också en möjlighet att tillsammans med andra ideella föreningar främja kultur och bevara folkliga traditioner.

Här fanns förutom Hultkläppen ett stort antal omtalade spelmän. På Hälsinge sidan fanns bland många andra Hultkläppens elev Frid Daniel, Korp Erik, Tiger Hansson, Östarna från Silveråsen och inte att förglömma vissångerskan, trallerskan och traditionsbäraren Katrina Lundstedt som var dotter till Korp Erik och född på Korpåsen. På Medelpad sidan fanns Simas Nicke, Jöns Persson elev till spel Gulle. Spel Erik en av de berömda tre spelen från Medelpad levde sina sista år i Naggens finnby på gränsen till Hälsingland.

På platsen där stugan nu byggs stod den så kallade "Svärds loge" där Hultkläppen vid många tillfällen spelade till dans. Stugan är ca 30mē och kommer att förses med eldstad och enkel möblering, stugan förses också med ett sovloft för övernattning, byggnaden är i traditionell timrad stil enligt de förebilder som finns i området. Invigningen beräknas ske våren/försommaren 2009.

Ordförande Carl-Lennart Larsson
Mars 2009Stugan i november 2008.

Några bilder från bygget

Stugan påbörjades 19-26 maj 2007 vid Gränsfors brukStugan är färdigställd i Gränsfors september 2007Planering av marken vid Svärds i VrångtjärnGrundstenarna på platsResning av stuganStugan i slutet av november 2007