Bergsjö-portalen proudly presents...

Hultkläppen

Riksbekant spelman och artist
från Bergsjö i Hälsingland

Per Alsén
(1834 - 1898)

"en av världens bästa fiolinister"

"hans minne lefver, och skall lefva så länge en musikälskande människa finns kvar i de norra helsingesocknarna"

"Det lät som om det var två fioler på en gång!"

"Arthur Hazelius försöker förgäves värva Hultkläppen som spelman till Skansen och spela för kungen"

"du är slut som spelman, Hultkläppen"

"Hultkläppen var bærer af disse mystiske traditioner og jeg er sikker på, at han har lært at spille fiol af Nøkken"

"en rebell som gick klädd i 1700-talskläder fast han levde under slutet av 1800-talet"

"Vi ska ner i helveteshålet på Klubben. Där lyssnar vi på den simpla musiken. Hultkläppen, Brölolle, Howling Wolf, Calle Jularbo och Elvis."


Worldly Scandifriend
Where Nordic Life and Global Life Meet

Läs om Hultkläppen i engelsk blogg.

Brev till portalen:
Just nu skriver jag en blogg om skandinaviska saker (worldlyscandifriend.wordpress.com). Jag har skrivit ett styck om svenska polskor och jag har nämnd och infattat en 'link' till er webbsidan (worldlyscandifriend.wordpress.com/2012/03/29/some-swedish-polskas-for-our-oxfordshire-folk-star/). Den (er webbsidan) ser mycket imponerande ut!

Dessutom har jag en fråga om Hultkläppen själv. Vet du om han har skrivit de berömda låtar 'Polska efter Hultkläppen' 'Vals efter Hultkläppen' osv. själv? Eller är denna låtar traditionella styck som Hultkläppen har populariserad?

Jag hoppas att jag kan skriva en vidare blogginlägg och diskutera ämnet och mina utredningar vidare. Naturligtvist ska jag publicera er webbsidan på varje möjlighet!

Med vänliga hälsningar
Aidan McGee
2012-03-29

worldlyscandifriend.wordpress.com.


"Hultkläppens a-moll Polska on the Harmonium"
- musikvideo från Schweiz

Länk: youtu.be/E0NWsuFeMzoUeli Leuthold plays a well known Polska (Hultkläppens a-moll Polska) on the harmonium.
Here you can listen to a Hörügel Harmonium (Reed Organ / Tramporgel), which is about 100 years old.


Hultkläppens intresseförening

svardsloge.se"Vi är ett antal spelmän och entusiaster som med hjälp av sponsorer och ideellt arbete uppfört en spelstuga i Vrångtjärn till minne av Hultkläppen. Det är ett ställe dit alla kategorier av spelmän, vissångare och allmänhet ska kunna komma för att hämta inspiration. Årligen kommer ett antal arrangemang att genomföras som ska locka besökare att uppleva spelmanskultur i dess genuina omgivning."


Jag hittade en uppteckning på musikmuséets hemsida. Noterna är insända av Tore Härdelin d.ä. och har en del roliga kommentarer. Kanske skulle vara kul att ha på bergsjo.nu?

Thomas von Wachenfeldt, 2010-01-08
www.wachenfeldt.org


Ellika Frisell spelar Hultkläppens storpolska i d-moll:Svenska Dagbladet den 11 juli 2009
"Gästerna gör festen på stämman"

Hultkläppen är ett bra exempel. Han var fattighjon och försvarslös - han ägde ingen mark och fick väl inte ens lämna socknen. När han så blev inbjuden till Skansen i samband med invigningen ville han inte åka. "Men kungen vill ju att du kommer" trugade de, men han svarade: "om han har skitit i mig hela livet så då skiter jag i han nu", säger Thore Härdelin och skrattar.

Hultkläppen var en rebell som gick klädd i 1700-talskläder fast han levde under slutet av 1800-talet. Han fick aldrig spela på finare folks bröllop men de unga gillade honom och han spelade ofta till dans. Det är inte svårt att dra paralleller till dagens kaxiga rockstjärnor, lika enkelt som det är att föreställa sig att ett Skäggmanslag i bar överkropp och vargskinnspäls och som hade mage att blanda elförstärkt musik med den klassiska, överrumplade samtiden på 1970-talet.


Läs hela artikeln:
www.svd.se/kulturnoje/nyheter/artikel_230723.svd
SvD
Hultkläppen spelar på julmorgonen vid sin hustrus grav

(Thore Härdelin gör rollen
i Björn Berges spelfilm om Hultkläppens liv)


Hultkläppen som dataspel

The game features all elements that will ensnare you into the orgasmic world of Hälsingland... Experience love, treason, failure and despair while you keep up with the sparkling hope the old man in the village of Bergsjö gave you. Explore different classes, such as "Soldat", "Speleman", "Präst", "Byfåne", "Byhora" and much more...

www.nebulae.se/bersium
Tillfälligt otillgänglig länk.


www.bergsjo.nu/hulten
www.come.to/hultklappen