www.bergsjo.nu
www.fiolenmin.nu


Nordanstigs Spelmanslag

Pressklipp

Sundsvalls TidningÅrets folkmusikhelg väntar
BERGSJÖ (ST) 2007-06-22
Årets folkmusikhelg i Nordanstig väntar med spelmanskonserten i Bergsjö kyrka på lördagskvällen och Låt-SM på Bergsjöparken på söndagen.

På onsdagskvällen höll spelmanslaget genrepet för konserten som ges med Nordanstigs spelmanslag och åtta gästartister. Ulrika Gunnarsson, folksångerska från Småland, inleder och sedan följer blockflöjtsmästarinnan Anne-Marie Thiel från Norrbo. Ljusdalsspelmannen Stefan Olsson & TB 350, som tolkar Cormelis Vreeswijk, tar så småningom vid. Bergsjötjejen Ida Jonsson, socknens yngsta spelman, spelar Kristinas sommarvisa.

Spelmannen Per Majström (1816-1904) hedras med polska och programtext. Han hade sina rötter i Maj i Njurunda, där förfäderna drev gästgiveri, men föddes i Gnarp och kom sedan att bo och dö i Bergsjö. Han var en utmärkt spelman men även känd som förfalskare och grälmakare - en riktig ohyring.

Men vi får inte glömma att han var en unik spelmanssjäl som med glöd och iver framgnodde sina polskor till dans i 1800-talets lekstugor, framhåller Kaisa Abrahamsson, ledare för Nordanstigs spelmanslag.

Sverker Söderström

Nordanstigs spelmanslag har många meriterade. Främst Zornmärkesguldmedaljören Kaisa Abrahamsson, även spelledare. Kollegan Staffan Berg har klarat bronsmärket. Bakom ses Thomas von Wachenfeldt, Carina Reineborn, Rose-Marie Klintman-Woxlin, Leif Woxlin och Lennart Eriksson.
Foto: Sverker Söderström
Läs artikeln på ST's hemsida
(så länge den finns kvar)

www.bergsjo.nu
www.fiolenmin.nu