www.bergsjo.nu
www.fiolenmin.nu


Nordanstigs Spelmanslag

Pressklipp

Sundsvalls TidningSpelkväll över generationerna och gränserna
GNARP (ST) 2006-02-09
Fiolvirtuosen Helena Högström, nyinflyttad till släktgården i Orrsjön i Gnarp, är kvällens hedersgäst. I sällskap bland de 19 på scenen på Blå gården har hon bland andra durspelaren Signe Selander, Gnarp, snart 94 år, och fiolkollegan Manfred Hedman, snart 89, Hudiksvall.

Manfred Hedman, han kallas Maffe, har nyligen gett ett 5 000-kronorsstipendium till Helena Högström.

Vi spelar båda andrastämmor. Annars är det bara förstastämmor i spelgänget, konstaterar Manfred Hedman.

De spelar två låtar tillsammans, Forsaminne från Södermanland och Trollens brudmarsch som Pelle Schenell från Gnarp skapat.

Helena Högström har bott i bland annat Bergsjö, Stockholm och Hudiksvall men har nu tillsammans med sambon åter givit liv i den en tid tomma, Svedbergska släktgården i Orrsjön. Jovisst, mormor är 95-åriga Hanna Svedberg, tidigare en lokalpolitiskt mycket stark kvinna, och morfar Erik Svedberg, bortgången riksdagsman och historiker.

Gnarp har blivit ett slags spelcentrum för spontanusiker.
Vi blir så väl mottagna här, förklarar Manfred Hedman.

Bengt Frykman, Hudiksvall, är spelledare och solist. Han har band med både Sörfjärden och Bergsjö.
På många andra håll är det mera folk på scenen än åhörare, berättar han.

På Blå gården har denna tisdagskväll, den första spelkvällen för säsongen, cirka 50 personer bänkat sig vid kaffeborden. Det är Norrhälsingedominans men på scenen finns också Sundsvallstrion Maj-Britt Larsson, Curt Fällgren och Bernt Johansson, alla durspelare.
Vi åker hit för träning varje måndag och för allspel varannan tisdag, berättar Maj-Britt Larsson. Det är en härlig stämning och trevliga människor.

Efter kaffepausen fortsätter spelet med fioler, dragspel, durspel, munspel, gitarrer och Sigrid Erikssons, Gnarp, cittra.

Sverker Söderström


Läs artikeln på ST's hemsida
(så länge den finns kvar)

www.bergsjo.nu
www.fiolenmin.nu