www.bergsjo.nu
www.fiolenmin.nu


Nordanstigs Spelmanslag

Pressklipp

Sundsvalls TidningIda, 7, debuterade på spelkvinnsstämman
Hassela (ST) 2005-08-22
Med ljudliga knäppar på fiolen debuterade Ida Jonsson, 7 år, Bergsjö, vid söndagens spelkvinnsstämma på Ersk Mats-gården i Hassela.

Ida har Zorn-guldsmeriterade Kaisa Abrahamsson, Bergsjö, som lärare och det var också Kaisa som presenterade Ida och ackompanjerade henne till Blinka lilla stjärna och Zorros märke.

Spelkvinnsstämman fortsätter att dra mycket folk även om söndagens cirka 500 besökare inte var något rekord. Den första stämman hölls 1999, ett initiativ av Boerje Bohlin, Bergsjö, ordförande för Ersk Mats-stiftelsen.

Det har blivit mycket skrivet i tidningar och en hel del sagt även i radio på grund av kvinnoprägeln, berättade Kaisa Abrahamsson för den solgassande publiken.

Men tro inte att enbart kvinnor får spela. Efter att Hanna Hansson, Bergsjö, blåst in stämman blev det allspel från scenen med ett 20-tal musiker varav ungefär hälften maskulina.

Det kom inte bara musik från den enkla scenen utan även grislukt och en och annan grymtning. Bakom scenen och under ladugårdsbyggnaden bor nämligen de två gårdsgrisarna som inte är vare sig könsbestämda eller döpta.

Dagens publikdragare var meriterade Merit Hemmingsson. Andra sologäster var Kristina West, flöjt, och Nina Anderberg, hardingfela.

Stämman får ett litet kommunalt anslag men inte längre något EU-stöd.

Sverker Söderström


Läs artikeln på ST's hemsida
(så länge den finns kvar)

www.bergsjo.nu
www.fiolenmin.nu