www.bergsjo.nu
www.fiolenmin.nu


Nordanstigs Spelmanslag

Pressklipp

Sundsvalls TidningErik för musiken vidare
Hassela (ST) 2005-08-08
Hasselabygden har fått en allsidig förstärkning i Erik Norin, Ölsjön. Den förre Söderhamnaren har från inte minst pappa Karl, musikpedagog och musikforskare, fått folkmusiken i generna.

Jag har hittills inte varit så aktiv under mina sex år i Hassela men har nu engagerat mig i Nordanstigs spelmanslag, berättar han. Han har på meritlistan även ett senior-DM i orientering och har på senare år blivit en av ledarna för att återuppväcka längdskidåkningen i Hassela IF.

Jag har två barn, ett tredje är på väg, och har ägnat mig mycket åt familjen under Hasselaåren.
Arbetar på Sweco i Sundsvall.

På söndagen spelade Erik Norin med i den geografiskt spridda spelmansgrupp som vid 14-tiden, inför en publik på inledningsvis 30-talet personer, intog scenen på hembygdsgårdens "svartbygge". Det regnade av själva den och några utomhusaktiviteter var det inte tal om.

Den redan mångomskrivna Korp-Erik-fiolen, som efter 97 år i USA återbördats till bygden, förvaras på hembygdsgården. Thomas von Wachenfeldt, Bergsjö, spelade på den och ordförande Anders Åhslund berättade om Korp-Erik.

Och så binder vi samman historien. Korp-Eriks äldsta dotter som blev kvar i Hassela, Katrina Lundstedt, har fått sina låtar dokumenterade tack vare Karl Norins bandinspelningar med henne under 1950-talet.

1938 köpte Karl Norins far Katrina Lundstedts fastighet Rosseltorpet i Ölsjön, Hassela. I den by som Erik Norin med familj nu bor.

Sverker Söderström

Erik Norin i folkmusikgruppen på Hasselastämman. Till vänster om honom pappa Karl.
Foto: Sverker Söderström


Läs artikeln på ST's hemsida
(så länge den finns kvar)

www.bergsjo.nu
www.fiolenmin.nu