www.bergsjo.nu
www.fiolenmin.nu


Nordanstigs Spelmanslag

Pressklipp

Sundsvalls TidningPopulär stämma i Bergsjö
NORDANSTIG 2005-06-27
Bergsjöstämman växer, nytt publikrekord igen blev det för själva stämman med Sveriges Spelmanslåt, även kallad Låt-SM.

Under gårdagen kom drygt 800 besökare för att lyssna till de elva låtar som tagits ut till själva finalen på Bergsjöparken. Vann gjorde Stefan Olsson från Ljusdal, med Polskan Vresved. Faktum är att det räckte inte med att Stefan tog hem förstapriset och prischecken på 10 000 kronor. Frugan Kristinas bidrag, Edvins Doppolska, också den med i finalen, tog hem publikens pris.
Snacka om familjelycka, förklarade Stefan och Kristina lyckligt.

Det fanns en tydlig röd tråd under årets upplaga av Bergsjöstämman och Östträffen. Ungdomligheten. Östträffen i sig är inget ungt fenomen, även om den gjort ett flera år långt uppehåll. Men sedan nystarten och numera under namnet Bergsjöstämman handlar det ändå om en ung stämma med inte så många år på nacken. Dessutom vimlade det av unga folkmusiker helgens stämma. Det var unga folkmusiker som gästartister under inledningskonserten i Bergsjö kyrka i lördags kväll (se separat artikel) och under själva stämman i går, de unga fanns de överallt.

I varje liten buske, bakom varje litet härbre fanns de med sina instrument. Många av de här unga folkmusikerna och folksångarna deltog också i Hälsinge Låtverkstad och de passade på att förlägga sitt cd-släpp till Bergsjöstämman. Hälsinge Låtverkstad, ett projekt som drivs med medel från Intryck Hälsingland Leader+ och ägs av Studieförbundet Bilda Hälsingland. Syftet är bland annat att stärka folkmusikens roll och ge fler unga chansen till utbildning i den hälsinska folkmusiktraditionen.

Inne med folkmusik
Det är kul med så många unga spelmän. Det verkar som det är inne att vara folkmusiker nu. Eller så är det helt enkelt inne att vara ute, förklarade Erik Henriksson, själv ung spelman från Bergsjö. Storebror, Johan Henriksson var som stämgeneral mycket nöjd. När vi startade upp Bergsjöstämman för ett antal år sedan hade vi som mål att få runt 800 besökare. Nu är vi där och kan börja sikta lite högre. Allt har funkat jättebra och det tack vare att många jobbat så fantastiskt bra, sa Johan Henriksson.

Bergsjöstämman med Låt-SM har också blivit en nationell angelägenhet. Allt fler folkmusiker lämnar in bidrag till tävlingen. Årets jury som bestod av duktiga folkmusiker som Thomas von Wachenfeldt, Bergsjö, Karin Hjelm, Delsbo, Hanna Tibell, Malmö och svenskt visarkivs chef Dan Lundberg Stockholm hade det inte lätt att välja ut finalisterna.

Det klart tuffaste året hittills. Jättesvårt att bara plocka ut finalisterna. Att sedan utse en enda vinnare bland alla dessa låtar har varit hur svårt som helst, sa Thomas von Wachenfeldt. 69 bidrag av 41 låtskrivare från Skåne i söder till Jämtland i norr, samt ett bidrag från Kalifornien, USA har lämnats in till årets Låt-SM.

Det kanske har tagit lite tid, men nu ser det ut som om Bergsjöstämman etablerat sig. Till de forna Östträffens toppår är det fortfarande en bit. Men vem vet hur det ser ut när Bergsjöstämman firar tioårsjubileum.

Förstapriset på 10 000 kronor sponsrades 2005 av Nordanstigs kommun. Bergsjöstämman är ett samarrangemang mellan Nordanstigs Spelmanslag, Bergsjö hembygdsförening, Hälsinglands spelmansförbund och svenskt visarkiv.

Ove Öst

Det börjar bli allt vanligare att hitta unga folkmusiker på stämmor. Här bidrar ett av flera unga till buskspelsunderhållningen under Bergsjöstämman i Bergsjö.
Foto: Lasse Gradin


Läs artikeln på ST's hemsida
(så länge den finns kvar)

www.bergsjo.nu
www.fiolenmin.nu