www.bergsjo.nu
www.fiolenmin.nu


Nordanstigs Spelmanslag

Pressklipp

Sundsvalls TidningDet finns hopp för folkmusiken
NORDANSTIG 2005-06-27
Det finns hopp, unga spelmän kommer att föra folkmusiken vidare. De som befann sig i Bergsjö Kyrka i lördags kväll vet det och behöver inte längre oroa sig för framtiden.

Något som kanske är lätt att göra i dag när det blir allt vanligare att musikerna lämnas hemma och artister sjunger till förinspelad musik på cd under sina turnéer. Folkmusik är dock live, live på riktigt! Och O'tôrgs-Kaisa med Nordanstigs spelmanslag gjorde sin vana trogen ingen besviken när det bjöds på inledningskonsert för Östträffen i Bergsjö kyrka i lördags kväll.

Dessutom bjöd man på ett koppel av riktigt unga och mycket duktiga gästartister. Duktiga musiker och sångerskor från när och fjärran som bland annat visade att det går att skapa fantastiska toner på flöjt. Toner som åtminstone inte undertecknad trodde fanns under blockflöjtslektionerna på lågstadiet.

En gästartist tillhörde dock det lite äldre gardet, en av spelmanslagets egna medlemmar, som bjöd på en riktig överraskning. Att Hans var så här duktig på munspel hade jag inte en aning om. Att han kan spela fiol vet vi. Men munspel på det här fantastiska sättet. Jag blir bara stöss ja, sa O'tôrgs-Kaisa och syftade på Hans Ederborgs uppvisning på munspel.

Hög klass
Inledningskonserten till Östträffen har under åren hållit mycket hög klass. Årets konsert blev som sagt inget undantag. Det man förutom Hans Ederborgs uppvisning på munspel minns är bland annat Henning Högberg, Alnön på sin saxofon. Tillsammans med kompisen Anders Olsson från Offerdal i Jämtland på fiol bjöd de på fantastiska Medelpadspolskor. Spännande med nya givar i folkmusiken.

Förutom gästartisternas ungdom var det just blåsinstrumenten som gav årets konsert den där lilla extra klangen. Munspel, saxofon och som avslutning de fantastiska syskonen Kristine och Johannes West från Alfta. Kristine och Johannes spelar flöjt så ljuvligt att det är svårt att värja sig. Till och med en så rutinerad musikant som O'tôrgs-Kaisa imponerades, med tårar i ögonen förklarade hon hur imponerad hon var.
Vad ska man säga, finns det ord för sådant här, jag kan då inga. Kristine har lovat att komma på Spelkvinnsstämman på Ersk-Mats i augusti. Förutom er i publiken behövs det inga fler. Ni i publiken och Kristine räcker, sa O'tôrgs-Kaisa taget.

På tal om framtid. Att våga ställa sig upp och spela i en kyrka helt full av människor kan göra vem som helst knäsvag. Framför allt om man är sju år och en dag gammal och bara spelat fiol sedan i mars. Ida Jonsson, Bergsjö hade det modet och Ida är absolut en av de som kommer att föra folkmusiktraditionen vidare.

Lasse Gradin

Lägg namnet Ida Jonsson från Bergsjö på minnet. Sju år och en dag gammal gjorde hon sin stora debut under Östträffens inledningskonsert i Bergsjö kyrka i lördags kväll.
Foto: Lasse Gradin


Läs artikeln på ST's hemsida
(så länge den finns kvar)

www.bergsjo.nu
www.fiolenmin.nu