www.bergsjo.nu
www.fiolenmin.nu


Nordanstigs Spelmanslag

Pressklipp

Sundsvalls TidningÖstträffen byter namn
SUNDSVALL 2005-05-11
Den klassiska spelmansstämman Öststräffen i Bergsjö byter namn. Det görs mitt under årets stämma, annandag midsommar.

—Nytt namn blir Bergsjöstämman, berättar Johan Henriksson i organisationskommittén. Det finns inte längre några ur Öst-släkten som är aktiva i trakten.

Henriksson och de övriga engagerade i Nordanstigs spelmanslag funderade på att kalla stämman Nordanstigsstämman men fann kommunnamnet vara för anonymt.

I fjol sommar fick Kaisa Abrahamsson från Bergsjö Zorn-medaljen i guld, den främsta utmärkelse en folkmusiker i Sverige kan få. Hon var den sjunde från kommunen som fick hedersbetygelsen.
— Det finns inget annat spelmanslag i landet som kan mäta sig med det, säger Kaisa Abrahamsson som på stämman spelar i gruppen Låta Myttje med Karin Hjelm, Eivor Kjellberg och Per Engman.

Jon-Erik Hall, Jon-Erik Öst, Pelle Schenell, Lars-Erik Forslin, Sven Härdelin och Helge Nilsson är föregångarna med Zorn-guld. Härdelin flyttade så småningom till Delsbo, Forslin till Borgsjö.

Låt-SM
Låt-SM inleddes i samband med Hasselastämman 1998 och har sedan dess fortsatt bortsett från ett år. Det två senaste åren har den hållits under Östträffen och så blir det även nu. Fjolårssegraren Karin Hjelm ingår i juryn tillsammans med hemmasonen Thomas von Wachenfeldt, Dan Lundberg från Svenskt Visarkiv samt Hanna Tibell, riksspelman från Malmö.

Förstapriset är 10 000 kronor, tvåan får 5000 och trean 2000.

700 - 800 personer har besökt stämman de två senaste åren varav cirka 300 betalande.
— Målet är inte bara att få folk utan inte minst att ge en hög kvalitet, säger spelmanslaget Hans Ederborg.

Medarrangörer är hembygdsföreningen, Svenskt Visarkiv, Hälsinglands Spelmansförbund och Musik Gävleborg.

Årets kyrkokonsert
Konserten på midsommardagen brukar vara årets stora kyrkodragare i kommunen. I fjol kom inte mindre än 459 besökare till Bergsjö kyrka.
— Åtta gästartister ställer upp, lovar Kaisa Abrahamsson.

Sverker Söderström

Foto: Sverker Söderström


Läs artikeln på ST's hemsida
(så länge den finns kvar)

www.bergsjo.nu
www.fiolenmin.nu