www.bergsjo.nu
www.fiolenmin.nu


Nordanstigs Spelmanslag

Pressklipp

Sundsvalls TidningSommarens hot ny Woxlin-deckare
Hudiksvall/Nordanstig 2005-02-12
Efter de utmärkta recensionerna för sin premiärdeckare Dödligt mönster har Leif Woxlin, 45, Bergsjö, i veckan givit ut sin andra deckare om de tämligen klantiga Hudiksvallspoliserna som försöker lösa brott i regionen.

Sommarens hot eller Sofia dansar hambo är namnet på boken. Det är svårt att sluta läsa den när man väl börjat. Inledningskapitlet med någon som är ute efter kriminalinspektör Sofia Berger är riktigt rysligt och sedan är det svårt att lägga ifrån sig den 286-sida boken som Leif Woxlin givit ut på eget förlag.

Sofia Bergers kollegor Dan Persson och Ludde Markh är lika litet som Sofia några mästare. Dan Persson skjuter en kvinnomisshandlare i underlivet utan att det är direkt självförsvar, Ludde Markh gör en husrannsakan på eget bevåg som slutar med neslig förnedring. Självaste polischefen Johan Thule blir misstänkt för brott i en härva med husförsäljningar på Kanarieöarna och en motståndsorganisation mot EU.

Handlingen utspelas i Hudiksvalls kommun, främst Dellenbygden, och i Nordanstig i Hassela men även Mellanfjärden. Miljöbeskrivningar finns hela tiden med.

Sofia Berger är skamligt berusad för folket på Delsbostämman och är ingalunda någon hjälte vare sig som människa eller polis. En viss revansch kommer vid upplösningen. Bortsett från att husdjur utsätts för grymt dödande är boken närmast fri från Mankell-våld. Det är också Leif Woxlins mening.

I det civila arbetar han på Akzo Nobell i Sundsvall, en tjänstemannadoldis.
Skrivandet är en hobby även om den första boken gav goda intäkter, säger han.

Inget från företagsamheten är med men mycket från de spelmansmiljöer som Leif Woxlin är så nära allierad med i Nordanstigs spelmanslag. Både han, frun Rose-Marie och sonen Jon-Olov är med där.

Texten är lättläst och levande. Ett detaljfel är ett par fall där en privatperson stämt en annan privatperson i brottmål. Polisanmälan i stället för stämning är rätta ordet.

Nästa bok?
Har jag redan börjat med. Arbetsnamnet är Offret på Homotippen.
Den kommunalt drivna Homotippen ligger mitt emellan Bergsjö och Jättendal. Tippchefen Anders Tellin, Jack Svensson och de övriga på arbetsplatsen kan räkna med att bli deckaromskrivna.

Sverker Söderström


Läs artikeln på ST's hemsida
(så länge den finns kvar)

www.bergsjo.nu
www.fiolenmin.nu