www.bergsjo.nu
www.fiolenmin.nu


Nordanstigs Spelmanslag

Pressklipp

Sundsvalls TidningI Korp-Eriks spår till USA
Nordanstig 2005-02-09
I den legendariske spelmannen Korp-Eriks spår har de unga spelmännen Thomas von Wachenfeldt, Bergsjö, och Isak Björklund, Järvsö, bjudits in till svenskamerikanska institutet i Meinneapolis.

Korp-Erik, han hette Erik Olsson-Korp, emigrerade från Fiskvik i Bergsjö i början på 1900-talet. Han var bördig från Korpåsen i Hassela. Som spelman var han berömd och medverkade bland annat på världsutställningen i Stockholm.

Thomas von Wachenfeldt och Isak Björklund ser naturligtvis fram emot resan som sker 22 februari - 1 mars. De bjuds på den och uppehället.

Vi ska även få ett litet gage då vi spelar på institutet, berättar riksspelmannen von Wachenfeldt.

Han är mycket intresserad av spelmanshistorien och vet naturligtvis att Katrina Lundstedt var dotter till Korp-Erik. Hennes låtarv har på senare år tecknats av Kajsa Abrahamsson, Bergsjö, fjolårets Zorn-guldmedaljör.

Fiol åter
I USA finns ett barnbarn till Korp-Erik och hon har givit vissa löften om att en av hennes morfars fioler ska återböras till Nordanstigsbygden. Den är dock i dåligt skick.

Samordnare för allt har i hög grad Dagmar Elfving i Hassela varit. Hon har mail-kontakter med en kvinna vid namn Lauri Agrimson i S:t Paul, Minneapolis tvillingstad, och det är Lauri och hennes sambo som ordnat det praktiska vid institutet.

Det är kul att ha kunnat bidra till att två trevliga ungdomar kan åka, säger hon.

Lauri Agrimson kommer eventuellt till Hassela i sommar och då blir det i så fall en träff i Styggberg i Hassela där hon har rötter. Släktbyggnaden där kan rustas genom ett engagemang av Holmen Skog.

Sverker Söderström


Läs artikeln på ST's hemsida
(så länge den finns kvar)

www.bergsjo.nu
www.fiolenmin.nu