www.bergsjo.nu
www.fiolenmin.nu


Nordanstigs Spelmanslag

Pressklipp

Sundsvalls TidningDe oväsentliga väsentliga på Kulturstjärnan
NORDANSTIG 2004-11-05
Bea, Moa och Ida är tre tjejer som bildat gruppen De oväsentliga. Men vid onsdagskvällens folkmusikkväll på Kulturstjärnan i Gnarp var trion ett högst väsentligt inslag.
Vi går framåt, tycker de tre.


Bea heter Sallander och kommer från Näsviken, Moa Elofsson bor i Strömsbruk och Ida Rissanen i Bergsjö. Bea musikstuderar i Karlskoga, Ida i Rättvik medan Moa tar ett studiesabbatsår. Tillsammans skriver de egna låtar. Sommarkärlek, Vid Trollbergets fot och Baka bullar framfördes på onsdagskvällen inför 60-talet åhörare, en skamligt låg publiksiffra. Tjejerna bjuder på spelglädje, tempo och humor och är samspelta trots att de bor långt ifrån varandra. Det svänger om dem.

Hasselagruppen Tre ögon i bäcken är ett mycket intressant gäng med irländskt hålligång-stuk med flöjtisten och sångaren Joe Östberg som motor med en makalös utstrålning. Visst missade han texten ett par gånger men utan att få rampfeber. Det gäller att även Oskar Lundin och Michael Rask vågar släppa loss litet på scenen och hitta en profil hantverket behärskar de ju.

Ny spelning väntar
Oskars morbror Per "Sam Rocket" Näsman, etablerad inom bluesen, kan säkert ge tips till de unga talangerna. Närmast väntar en spelning på servicehuset Björkbacken och jag blir inte förvånad om även de gamla skuttar till när gänget river loss.

En Hudikgrupp med afrikansk musik blev försenad men kom vid 21-draget. Nordanstigs spelmanslag fick inte ihop något lag för kvällen och ett band från södra Hälsingland kom inte alls sedan de fått en arvoderad spelning på annat håll. På Kulturstjärnan inskränkte sig gaget till reseersättning.

Sverker Söderström


Läs artikeln på ST's hemsida
(så länge den finns kvar)

www.bergsjo.nu
www.fiolenmin.nu