www.bergsjo.nu
www.fiolenmin.nu


Nordanstigs Spelmanslag

Pressklipp

Sundsvalls TidningGruppen som har ögonen på sig
NORDANSTIG 2004-10-25
Mormor gråter när den nya Hasselagruppen Tre ögon i bäcken spelar och sjunger. Jag förstår att sångaren Oskar Lundins mormor Margareta Nordström i Hassela blir rörd ty här har en grupp uppenbarat sig med sällan skådad utstrålning och härlig, medryckande klang.

Musiken går hem inte bara bland ungdomen på lördagens Rocktober på Bergsjögården, utan i minst lika hög grad bland äldre.

Melodiskt. Låter litet som Traste Lindéns, funderade Erik Henriksson, en av Nordanstigs unga, etablerade folkmusiker, då han lyssnade på gruppen inför lördagens scenframträdande.

Härlig karisma
Flöjtisten och textskrivaren Joe Östberg har med sitt hår och vågade utspel en härlig karisma medan drivne strängmusikern Anders Klang har en cool-stil som om han spelade på ett kafé i Chicago i slutet på 1940-talet.

Tre ögon i bäcken har fått ögonen på sig från olika håll. Närmast väntar en spelning på Kulturstjärnan i Gnarp tillsammans med Nordanstigs utmärkta spelmanslag.

Vad faen är Nordanstig? frågades i en kampanj för Nordanstig för några år sedan. Frågan i dag borde vara hur hur faen kommunen kan glömma bort folkmusikbärarna och alla de nya förmågorna i sin marknadsföring.

Nyligen Zornguldmedaljbelönade Kaisa Abrahamsson, Fredrik Lindh, Lars Larsson, Thomas och Magnus von Wachenfeldt, Erik Henriksson och världskometen Jon-Olov Woxlin ja, det bara väller fram riksklass-kapaciteter till redan etablerade. Och så kommer detta nya Hasselaband som ännu en uppiggare.

De cirka 100 ungdomarna på Bergsjögården får högsta beröm av Astrid Lindh, en av de vuxna engagerade i Plats Nordanstig.

Gnarp har det bra ställt bland tjejrockband och nu framträdde Caution med Mimmi Olsson, Anna-Zarah Hägglund och Hanna Sundin samt Boutari Heneric med Jessica Olsson, Alexandra Idén och Linda Ulander med nyförvärvet Fredrik Mickelsson.

Utmärkta Hudikbandet Honeysuckle Rose har en härligt rivig solist i Frida Sund. Hon har naturligtvis också musikrötter från folkmusikens Nordanstig. Pappan Christer Sund verkade som något av en kommuntrubadur i många år innan han flyttade till grannkommunen.

Sverker Söderström

Tre ögon i bäcken har redan fått ögonen på sig från många håll. Bakom Anders Klang, Joe Östberg, Oskar Lundin och Hans Sjölin. Främst lånet Henrik Zacco, Frida Klang och Michael Rask.
Foto: Sverker Söderström


Läs artikeln på ST's hemsida
(så länge den finns kvar)

www.bergsjo.nu
www.fiolenmin.nu