www.bergsjo.nu
www.fiolenmin.nu


Nordanstigs Spelmanslag

Pressklipp

Sundsvalls TidningHögtryck på spelkvinnsstämma
HASSELA 2004-08-16
Den sjätte spelkvinnsstämman på Ersk Mats-gården i Hassela drog i går cirka 500 besökande. I vanlig ordning ett program av hög klass med allt från nyckelharpsfenomenet Åsa Jinder, för tredje gången på stämman, till 92-åriga Signe Selander från Gnarp och nioåriga Evelina Hall från Hassela på scenen.

Kaisa Abrahamsson, Bergsjö, i sommar hedrad med Zornmärket i guld den finaste utmärkelse en svensk folkmusiker kan få ledde som vanligt programmet och avslutningsvis spelade hon tillsammans med Åsa Jinder som ju tagit upp några av Kaisas låtar på sin repertoar.

Män också välkomna
Kvinnorna har förstafiolerna på stämman. Att det var annat förr berättade Kaisa.

Kvinnorna fick nöja sig med att tralla, sjunga och spela näverlur.

Nu är det ändå tillåtet för män att vara med. Nordanstigs spelmanslag Leif Woxlin, Staffan Berg och Mats Andersson spelade inledningsvis i gruppspelet på scenen och det gjorde även Bertil Persson från Sandviken.

Evelina Halls farfarsfarfar var Jon-Erik Hall, en av regionens riktigt stora spelmän. Evelina spelar ännu inte så mycket av hans låtar.

Än så länge är de för svåra för mig, sade hon sedan hon spelat tillsammans med en ung Bollnästjejtrio.

Fullmäktigeordförande Charlotte Klötz, i grann, grön Österåkersdräkt, påminde i invigningstalet om att kommunen fyller 30 år. Stämman var en del i det firandet.

Sverker Söderström

Allspel från scenen med Kaisa Abrahamsson i täten. Leif Woxlin är "katten bland hermelinerna". Trollens brudmarsch framfördes och regnet hölls tillbaka.
Foto: Sverker Söderström


Läs artikeln på ST's hemsida
(så länge den finns kvar)

www.bergsjo.nu
www.fiolenmin.nu