www.bergsjo.nu
www.fiolenmin.nu


Nordanstigs Spelmanslag

Pressklipp

Sundsvalls TidningHasselastämman: Ung folkmusikgrupp med utstrålning
HASSELA 2004-08-09
Hellre tre ögon i bäcken och en buskspelande tonårstrubadur från Storulvsjön än superkändisen Peter Harryson som Evert Taube-tolkare. Så kände jag det i går på Hasselastämman eftersom Harryson var kraxig och nästan skrikig som Taube-tolkare.

I Jens Kristensen, den ej oväsentliga resten i Östen med resten, har Harryson en överman som Taube även om nu Kristensen inte har samma rikskändiskap över sig.

På sikt kanske Hasselastämman med upp emot hela 600 besökare blir hågkommen för något annat. För närmast debuterande Tre ögon i bäcken, en splitter ny och ung folkmusikgrupp från Hassela. Det är något visst med de egenskrivna texterna, i och regel även den egensatta musiken, som kan bära långt. Till veckan väntar ett framträdande i Delsbo för gruppen som funnits i ett halvår.

Sorkar och strängar och i viss mån även Iggesundsgänget är förebilder, säger Oskar Lundin, solist.

Utstrålning
Efter scenframträdandet pressade gruppen ett tiotal cd-skivor som såldes. Inspelningen är gjord på studio Klang i Hassela. Gruppen har också utstrålning, titta bara på flöjtisten och sångaren Joe Östbergs mössa, som är lovande. Övriga är Hans Sjölin, Michael Rask samt Anders och Frida Klang.

En annan yngling som blivit populär är "Storulvsjöns e Dan Andersson", Tobias Larsson, 15. Han har sin ringa ålder till trots framträtt i olika sammanhang på scener i Nordanstig, bland annat Bergsjö- och Stockadagarna, och fått många lovord. Till Hassela kom han som buskspelare med gitarr, dragspel och ukulele.

Till hösten börjar jag på skogsbruksskolan i Ljusdal. Musiken har jag bara som hobby. Men får jag chansen med musiken tar jag den.

Till sist ett grattis till Margareta Nordström, ordförande i hembygdsföreningen, och alla hennes tappra medhjälpare. Hasselastämman är på uppgång och kommer även nästa år.

Sverker Söderström
Läs artikeln på ST's hemsida
(så länge den finns kvar)

www.bergsjo.nu
www.fiolenmin.nu