www.bergsjo.nu
www.fiolenmin.nu


Nordanstigs Spelmanslag

Pressklipp

Sundsvalls TidningViktor Östs låtar kräver noter
NORDANSTIG 2004-08-04
Det är sannerligen inte var dag som riksspelmannen Thomas von Wachenfeldt, Bergsjö, och kollegan Isak Björklund, Färila, nöter noter. Och det går heller inte helt lätt för de båda 25-åriga spelbegåvningarna. De övar på Bergsjöspelmannen Viktor Östs (18951947) Den orolige vandraren inför kvällens minnesföreställning för Öst i Bergsjö.

Hans musik är oerhört svårspelad. Det är lätt att få en självförtroendeknäck, säger Thomas von Wachenfeldt som man ju annars är van att se spela "hej vilt" och notlöst.

Viktor Öst är de bådas idol. Enligt en kännare som Röjås-Jonas var Viktor Öst 1900-talets främste spelman i landet men trots det är han ändå rätt okänd. Det kan bero på att han inte var lika utåtriktad, inte lika suverän att framträda på scenen som kusinen Jon-Erik Öst och dennes son Erik. Ett annat skäl är att låtarna, med sina klassiska ingredienser, är så pass svåra att de inte ofta buskspelas.

Hälsingepojkarna
Viktor och Erik Öst ingick i gruppen Hälsingepojkarna. Vi sitter i vardagsrummet hos spelmannen Staffan Berg i Hårte och Thomas och Isak stornjuter då Staffan bjuder på en inspelning av Fiolen min med Hälsingepojkarna. En låt som Jon-Erik Öst fått äran för men som kännare anser att Viktor skapade.

Hör Viktor fantastiska spel, viskar Thomas von Wachenfeldt.

Rävstabäcken och Häxritten är Viktors kanske mest kända låtar. I hans Den orolige vandraren ger han ett musikaliskt självporträtt. För han var en orolig själ som 1947 tog sitt liv.

I kväll spelar Thomas och Isak ett 15-tal av Viktor Östs låtar. Vi ska inte glömma att berätta att en ännu i högsta grad aktiv spelman, Olle Medelberg, Bergsjö, ofta spelade med Viktor Öst. Medelberg som också högaktas av Wachenfeldt.

En annan som ofta spelade med Viktor Öst var framlidne Göte Söder, Bergsjö/Gnarp. Viktor var hans morbror.

Sverker Söderström

Thomas von Wachenfeldt och Isak Björklund övar på Viktor Östs låtar inför kvällens minnesföreställning.
Foto: Sverker Söderström


Läs artikeln på ST's hemsida
(så länge den finns kvar)

www.bergsjo.nu
www.fiolenmin.nu