www.bergsjo.nu
www.fiolenmin.nu


Nordanstigs Spelmanslag

Pressklipp

Sundsvalls TidningGediget och hög klass på midsommarkonsert
Bergsjö kyrka: Midsommardröm
DET BLEV EN RIKTIG HYLLNINGSFÖRESTÄLLNING FÖR RIKSSPELMAN O"TÔRGS KAISA ABRAHAMSSON NÄR Östträffen tjuvstartade med konsert i Bergsjö kyrka i går kväll.

O"tôrgs Kaisa som nyligen fått den finaste utmärkelsen en spelman kan få i Sverige, nämligen Zornmärket i guld. Isak Björklund, Eric Henriksson och Thomas von Wachenfeldt i gruppen "De tre felen", för kvällen förstärkt med gitarristen Sonny Blom från Härnösand, hade gjort en speciell låt för att hylla Kaisa. Guldkaisas görlåt, en polska.

Det här är fantastiskt, jag blir så rörd och glad, ni är underbara allihopa, förklarade en lycklig O"tôrgs Kaisa.

Gårdagskvällens program under konserten, som gick under namnet Midsommardröm, var gediget och höll mycket hög klass. Precis som förra året inleddes konserten med att Ann-Marie Sundberg, Stockholm och Anders Rosengren, Ljusdal spelade bronslurar. En inledning som är svår att förklara med ord, ljudet från bronslurarna i kyrkan är helt enkelt fruktansvärt mäktigt, ett urljud som sätter sig i hela kroppen.

Nordanstigs spelmanslag under ledning av O"tôrgs Kaisa håller i sig mycket hög klass, och när spelmanslaget spritsas med riktigt duktiga gästartister som Ulrika Beijer och Rune Broberg, Roger Tallroth. Fredrik Lindh och Lasse Larsson blir det helt nästan overkligt bra. När det dessutom, som i går kväll, blandades gammalt med nytt blir det spännande också. Nordanstigs spelmanslag bjöd på flera låtar som gått till final i Låt-SM under åren. Bland annat låtar av de unga Bergsjöspelmännen Thomas von Wachenfeldt, Eric Henriksson och blott 16-årige Jon-Olov Woxlin.

Inte nog med att O"tôrgs Kaisa är en hejare på fiol, i går kväll visade hon prov på spådom också.
Efter konserten kommer vi att vandra upp till parken för att hålla förstämma. Det är ingen idé att ni går hem och tittar på kvartsfinalen. Det blir ändå bara på ett sätt och det kan vi inte påverka, det går helt enkelt inte att göra något åt. Men vad som kommer att hända på parken det vet vi inte, förklarade O"tôrgs Kaisa utan att avslöja på vilket sätt kvartsfinalen skulle sluta. (Det vet ju ni när ni läser detta förstås).

Tydligare var Kaisa när hon lovade att Nordanstigs spelmanslag kommer tillbaka med inledningskonsert även nästa år. I dag kör den riktiga Östträffen med finalen i Låt-SM och mycket mer.

Lasse Gradin
Läs artikeln på ST's hemsida
(så länge den finns kvar)

www.bergsjo.nu
www.fiolenmin.nu