www.bergsjo.nu
www.fiolenmin.nu
Nordanstigs Spelmanslag

Pressklipp

Sundsvalls TidningFinaste spelmansutmärkelsen till Bergsjökvinna
NORDANSTIG/SANDVIKEN 2004-06-20 [03:00]
Zornmärket i guld är den förnämsta utmärkelse som en svensk spelman kan få. I går fick Kaisa "OTorgs" Abrahamsson från Bergsjö utmärkelsen vid en ceremoni i Högbo.

Otroligt ärofyllt. Det är ju enbart en spelman per år som får märket, säger Kaisa Abrahamsson som sedan februari hemlighållit att hon skulle få utmärkelsen.

Redan 1978, som 19-åring, blev hon riksspelman i och med att hon klarade Zornmärket i silver. Hon började med fiolmusiken på allvar vid 15 års ålder. Läromästare var främst Helge Nilsson, Jan-Eric Lindh, Bengt Bykvist och Lennart Eriksson i dåvarande Bergsjö spelmanslag.

Bara tre kvinnor
Det var då ovanligt med kvinnliga fiolspelare och än i dag har enbart tre kvinnor, inklusive Kaisa, fått Zornmärket i guld.

Trots att hon tillhör den absoluta svenska eliten kan hon inte leva på musiken.
Men den är ett sätt att leva. I glädje och sorg, säger hon.

Litet Stim-pengar tickar in för låten Blåfinskan som hon skrivit för vännen Åsa Jinder. Sofiavalsen, lanserad av Iggesundsgänget, ger också Stim-intäkter.
Totalt har jag skrivit över 200 låtar.

Hyllningar att vänta
Utmärkelsen är en ära inte bara för Kaisa Abrahamsson utan även Nordanstigs spelmanslag, som hon är spel-ledare för.

Hon torde få ytterligare hyllningar vid Östträffen på hemmaplan den 27 juni samt vid spelkvinnsstämman på Ersk Mats-gården den 15 augusti. Det senare evenemanget är hon själv drivande för.

Det är Svenska ungdomsringens Zornmärkesnämnd som beslutar om vem som ska få guldmärket. Den senaste från regionen som fick det torde ha varit Thore Härdelin, Delsbo.


Sverker Söderström
Läs artikeln på ST's hemsida
(så länge den finns kvar)www.bergsjo.nu
www.fiolenmin.nu