www.bergsjo.nu
www.fiolenmin.nu
Nordanstigs Spelmanslag

Pressklipp

Sundsvalls TidningSpelmanslegender hedras i Bergsjö konsthall
BERGSJÖ 2004-06-20 [03:00]
En 47-barnsfar, Jon-Erik Öst, är en av de 30-talet folkmusiklegender från Nordanstig som under sommaren hedras på Bergsjö konsthall. En gång lär en präst ha frågat honom om han verkligen var far till 47 barn.
– Är det inte fler? blev svaret.


Jon-Erik Öst föddes i Bergsjö. Han dog 1968 i Vilhelmina, råttgiftsförgiftad sedan en döende råtta först drunknat i gårdsbrunnen. Det är en av Nordanstigs storspelmän av i dag, Thomas von Wachenfeldt, som berättar litet om Jon-Erik Öst.

Riktigt stor
Han och Bergsjökamraten Erik Henriksson har svarat för den späckade fakta-insamlingen medan främst Rose-Marie Klintman och Gudrun Wikén hjälpt till med det praktiska i konsthallen inför söndagens vernissage.

Av dagens lokala spelmän klassas Kaisa Abrahamsson som riktigt stor. Hon har bland annat komponerat cirka 200 låtar.

– Av någon anledning framhäver vi inte våra egna låtar. Vi till och med påstår att det är någon av de gamla spelmännen som gjort dem då vi presenterar dem, berättar Thomas von Wachenfeldt, riksspelman 2002.

Han har komponerat 100-talet låtar, Henriksson ett 20-tal.

Ekonomiska bekymmer
Hultkläppen, Viktor Öst, Jon-Erik Hall, Pelle Schenell, Helge Nilsson och Lars-Erik Forslin klassas som de riktigt stora under åren.

Forslin, den minst kände av dem, utsågs till riksspelman 1927. Som så många andra som fått musikgåvan fick han ekonomiska problem. Hemmanet i Älgered sköttes inte på bästa sätt och fick säljas. Han blev prästgårdsarrendator i Borgsjö och dog 1973.

Även musik
Det är nu inte "bara" porträtt, berättelser och målningar, främst av Hårte-sommarboende Erik Berg, utan även inspelad musik som besökarna kan njuta av.

Hasselastoltheten Jon-Erik Hall lär ha varit en av de första att göra en skivinspelning.

– Egentligen borde vi ha en permanent utställning om vårt spelmansliv, funderar Rose-Marie Klintman och Gudrun Wikén.


Sverker Söderström

Foto: Sverker Söderström

Bildtext:
Jon-Erik ึst hedras.
Thomas von Wachenfeldt och Erik Henriksson har svarat för den förnämliga utställningen tillsammans med Gudrun Wikén och Rose-Marie Klintman.
Läs artikeln på ST's hemsida
(så länge den finns kvar)www.bergsjo.nu
www.fiolenmin.nu