www.bergsjo.nu
www.fiolenmin.nu
Nordanstigs Spelmanslag

Pressklipp

Sundsvalls TidningBergsjös och Akzos okände deckarförfattare
BERGSJÖ 2004-02-22 [03:00]
I hemorten Bergsjö vet synnerligen få att han plötsligt blivit en ansedd deckarförfattare.

På arbetsplatsen Akzo Nobel i Sundsvall, där han är en "grå industritjänsteman", torde arbetskamraterna var lika ovetande.

Leif Woxlin har fått lysande recensioner för sin mjuka debutdeckare "Dödligt mönster".


– Andra tittar på tv. Jag skriver någon timme per kväll i stället, berättar Leif Woxlin då vi träffas under den dunkla belysningen på pizzerian i Bergsjö.

– Jag tillfredsställer ett inre behov.

I "Dödligt mönster", även kallad "Ludde vid gränspolisen", sker i Hudiksvall ett mord av en till synes obefläckad medborgare. Det finns kopplingar till otillåten arbetskraftsinvandring och industrispionage och de lokala kriminalpoliserna sätts på prov.

Lättillgängligt språk
I bibliotekstjänsts bedömning heter det att "språket är lättillgängligt, välformulerat. Person- och miljöskildringen känns trovärdig. Förhoppningsvis är det inte den sista boken om poliserna i Hudiksvall".

Omdömet har styrkt Leif Woxlin:
– Jag skriver redan på en andra bok, "Sofia dansar hambo", och förbereder en tredje om händelser på Homotippen i Jättendal. Det ska kunna bli en bok per år i 30 år framåt.

Upplagan på "Dödligt mönster" är bara 100 exemplar och har getts ut i eget förlag. Men en till tryckning förbereds av några hundra till, det kan bli många beställningar till biblioteken.

Han är inte nybörjare som författare. Han har medverkat med kåserier i Dagens Nyheter och tidningen Helsingen. I Nordanstig är han känd som en i det ansedda spelmanslaget. Frun Rose-Marie blev i fjol kommunens kulturstipendiat som konstnär och står för omslagsbilden till den hyllade deckaren. Sönerna är också kulturellt verksamma.

Känner för Hälsingland
Sofia Berger – hon är även folkmusiker — Johan Thule, Ludde Markh, Dan Persson och Hasselabördige Benny Jonsson är de omskrivna Hudiksvallskriminalarna. Det är intriger och spänningar dem emellan men även om pappan Östen varit polis har Leif Woxlin inga förebilder.

– Jag tycker att Hudiksvall är en vacker, rofylld stad och känner starkt för miljön. Men det är även mycket om Norrhälsingland i övrigt, bland annat Hälsingegårdsmiljöer.

– Deckaren är mycket mys och litet rys men i de kommande böckerna kan det bli det omvända.

– Rafflet ska öka.

Undviker grymma råheter
Leif Woxlin vill att läsarna ska må gott och undviker grymma råheter. Pedofiler finns inte i hans verk.

Det finns än så länge inga som helst möjligheter att leva på skrivandet.

– Jag trivs alldeles utmärkt på Akzo Nobel. Har aldrig haft bättre arbetskamrater.

På frågan om han inte befinner sig i deckartankarna även på jobbet ger han besked att han går in för sitt arbete.

Vi ger oss ut i den mörka februarikvällen. Här, i Bergsjö centrum, kan det i Leif Woxlins framtida deckarvärld utspela sig en och annan ruskighet. Kanske till och med något mord.

Det är tur att vi inte lyssnar på radion. Leif Woxlin är en starkt engagerad Timrå IK-supporter och denna kväll blir det 0– 5 mot Linköping.

– När Timrå åkte ur elitserien i början på 1980-talet led jag helvetes kval, berättar han.

Och han utesluter inte att även Timrå IK så småningom kan involveras i deckarvärlden. Ett lik i en hockeytrunk kan ju vara en rafflande inledning på en deckare…

Sverker SöderströmLäs artikeln på ST's hemsida
(så länge den finns kvar)www.bergsjo.nu
www.fiolenmin.nu