www.bergsjo.nu
www.fiolenmin.nu
Nordanstigs Spelmanslag

Pressklipp

Sundsvalls TidningStämman där spelkvinnorna härskar
HASSELA 2003-08-18 [03:00]
Uppskattningsvis 600 personer sökte sig i går till den femte spelkvinnsstämman på Ersk Mats-gården i Hassela.

Det uppges vara landets enda stämma med idel kvinnor på scenen.

Men det går bra att "synda". Riksspelmannen och hornblåsaren Bengt Jonsson, Bollnäs, fick tillträde och även ett par män från hornkursen som leddes av riksspelman Ann-Marie Sundberg, Stockholm, ofta gäst i Hassela.

Kaisa Abrahamsson, Bergsjö, var programledare i vanlig ordning. För 14 år sedan upptäckte hon en sällsynt talang på en spelkurs i Strömbacka, den då 11-åriga Lisa Rydberg från Stockholm. Talangen har utvecklats till en världsviolinist och var en av de bärande i scenprogrammet.

Världskänd violinist
Lisa Rydberg har varit på turnéer i bland annat Japan och USA.
- Men jag trivs förträffligt i Hälsingland och är lika mycket här som i Vasastan i Stockholm där jag bor, säger hon.

Hon framförde bland annat Den blomstertid nu kommer i en stilla version med Emma Härdelin, ine minst känd från Sundsvallsgruppen Garmarna.

Mer musik i höst
Musikskoleveteranen Hanna Hansson, 17, Bergsjö, har spelat på horn i cirka fem år. Hon, och fem andra hel- och halvproffs, framträdde i rollen som dagskursdeltagare.

Ersk Mats-ordföranden Boerje Bohlin, Bergsjö, slet i vanlig ordning bland matgrytorna. Han kom med idén om en kvinnostämma för fem år sedan och nu har den blivit en tradition. Mera spelmansmusik blir det i Hassela i höst. Den 8 november förbereds för en spelmansstämma inomhus, på Hassela Sport & Konferens. Det var meningen att det skulle bli en redan i fjol höst men den ställdes in.

Sverker Söderström
Läs artikeln på ST's hemsida
(så länge den finns kvar)www.bergsjo.nu
www.fiolenmin.nu