www.bergsjo.nu
www.fiolenmin.nu
Nordanstigs Spelmanslag

Pressklipp

Sundsvalls TidningEvelina spelar i farfarsfarfars spår
HASSELA 2003-08-04 [03:00]
Hennes farfars farfar var en av Hasselabygdens stoltheter, spel-mannen Jon-Erik Hall.
Nu har hon, åttaåriga Evelina Hall tagit över rollen som släktets publikdragare.


Evelina Hall i Hassela har ansedda Kaisa Abrahamsson från Bergsjö som lärare och var inte ett dugg nervös inför framträdandet på fiol på Hasselastämman i går.
- Jag har ju spelat i tre år. Jag spelade också i kyrkan på skolavslutningen i sommar, säger hon.

Bodde i Fjusnäs
Spelmansstämman i Hassela ägde rum för första gången för 50 år sedan, i Fjusnäs där Jon-Erik Hall bodde. Vem som bor där nu? Jo, Evelina och hennes föräldrar och syskon inklusive lillasyster Signeli, fem, som också börjat spela fiol. Genom Thomas von Wachenfeldt, Bergsjö, har Evelina lärt sig en av sin farfars farfars låtar. I går stod dock Den blomstertid nu kommer och Hönsaträffen på repertoaren.

Gedigna miniatyrer
Det var klass på den nyuppväckta Hasselastämman med spelmansstorheter på scenen som till exempel gruppen De Tre Felen, Thore och Oline Härdelin samt Karl och sonen Erik Norin. Karl, nu Söderhamn men bördig från Hassela, fick senast landstingets kulturstipendium.
Karl-Ove Ljunglöf visade sin traktor, Porsche -59, och att den även duger att musicera med. Den 80-årige och pigge Ivar Östlund ställde ut en del av sin gedigna miniatyrproduktion av bland annat skogs- och jordbruksvagnar.

Sverker Söderström
Läs artikeln på ST's hemsida
(så länge den finns kvar)www.bergsjo.nu
www.fiolenmin.nu