www.bergsjo.nu
www.fiolenmin.nu
Nordanstigs Spelmanslag

Pressklipp

Sundsvalls TidningSpelmansstämma i Vrångtjärn
HASSELA 2003-07-28 [03:00]
De 20-talet medlemmarna i föreningen Olkahots vänner strävar för fortlevnad och utveckling för glesbyar i södra Medelpad och norra Hälsingland.

En lyckad del i glesbygdsfighten var gårdagens spelmansstämma i vinterdöda Vrångtjärn i norra Hassela som drog upp emot 300 besökare.
Ingen el finns i Hasselabyn men de två Sundsvallsägda gårdarna vid stämmans välvårdade gräsytor blommar på sommaren under regi av Lennart Brodén och Allan Backlund. Den senares Innegården är stamhemmanet för byn och dit kom Strömmings-Erik från Savolax i Finland för bra precis 400 år sedan. Om det erinrade Ann-Marie Andersson, Bjuråker, när hon läste Seved Wallins dikt om invandraren.

Kraften finns kvar
Ett gigantiskt elaggregat och skogsmaskiner vittnar om att det ännu finns kraft att driva gården som Backlundssläkten köpte på 1930-talet.
Den legendariske spelmannen Hultkläppen (1834-1898) bodde i byn ett tag och det var också ett slags Hultkläppenstämma till dennes minne. "Nordanstigs Hultkläpp av i dag", Thomas von Wachenfeldt, Bergsjö, berättade om föregångaren och tillsammans med Erik Henriksson, Bergsjö, och Isak Björklund, Färila, spelades också litet av hans musik.

Spontant spel
Paret Ragnar Wedin och Elsa Marklund från Sundsvall klämde spontant i med några folkkära låtar och fick fart på stämman. Inte minst nämnde Lennart Brodén, som styrde och ställde en del, rycktes med av det positiva paret.
- Vrångtjärn har inget med vrånghet att göra, säger Brodén. Namnet kommer av att tjärnen böjer sig som en krok.
Från Naggen hade kolbullekungen Kjell Eklund rekryterats. En man som kan vända på en kolbullestek i luften. Mjöl, vatten och fett fläsk är några av ingredienserna i skogshuggarrätten.

Kolbullar inte smalmat
- Smalmat. Jag blir bara magrare av kolbullarna, försäkrade Eklund och klappade sig på maggallret.
Till det mera allvarliga. Finns det hopp för glesbyarna i trakten?
- Ja, försäkrar Blekingebördiga Barbro Olsson som bor i Valsjön. Det blir fler och fler turister. Många vill lämna storstadsjäktet för glesbygden.

Sverker Söderström


De unga spelmännen Erik Henriksson, Isak Björklund och Thomas von Wachenfeldt med Innegården i bakgrunden. Foto: Sverker SöderströmLäs artikeln på ST's hemsida
(så länge den finns kvar)www.bergsjo.nu
www.fiolenmin.nu