www.bergsjo.nu
www.fiolenmin.nu
Nordanstigs Spelmanslag

Pressklipp

Sundsvalls Tidning15-årige Jon-Olov publikfavorit i Låt-SM
BERGSJÖ 2003-06-23 [03:00]
Blott 15-årige Jon-Olov Woxlin från Bergsjö vann publikens pris när låt-SM i folkmusik i går avgjordes i samband med Östträffen i Bergsjö.
Cirka 500 betalande och uppskattningsvis 300 spelmän och funktionärer infann sig.


- Jag hade nog fördel av hemmaplan, medgav Jon-Olov Woxlin.
Han fick 112 av de angivna 232 publikrösterna för sin Trimavallenvalsen.
- Ett namn som kompisen Magnus von Wachenfeldt föreslog.
15-åringen har musiken i blodet. Pappa Leif och mamma Rose-Marie är båda med i Nordanstigs spelmanslag som tillsammans med Hälsinglands spelmansförbund ordnade tävlingen.
Publiklåten framfördes tillsammans med Anders Ström, också han Bergsjö.
Vinnare i tävlingsklassen blev etablerade Jonas Olsson från Järvsö med sin låt Till Silje, döpt efter den äldsta dottern. En väl sammansatt polska i Hälsingestil, tyckte juryn med hemmasonen Thomas von Wachenfeldt tillsammans med Bengan Jansson och Björn Ståbi.
Tvåa blev Lars Adolfsson, Näsviken, med schottis I manegen och trea Karin Hjelm, Delsbo, med Amandas polska.
Efter tävlingen samlades ett 50-tal spelmän på scenen och under ledning av Kaisa Abrahamsson, suverän spelledare i Nordanstigslaget. En helt magnifik uppvisning med ädel spelmansadel kombinerad med ungdomlig entusiasm. Inga noter här inte.
Spelmanslaget ordförande, Hans Ederborg, beräknade att cirka 500 personer löste in sig. Något fler än i fjol. Östträffen håller på att etablera sig som en riktigt stor spelmansstämma i den omgivning som med Luråsen och Älvåsen i fonden, av inte enbart Bergsjöbor, anses ha Sveriges vackraste folkparksutsikt.

Sverker Söderström
Läs artikeln på ST's hemsida
(så länge den finns kvar)www.bergsjo.nu
www.fiolenmin.nu