www.bergsjo.nu
www.fiolenmin.nu
Nordanstigs Spelmanslag

Pressklipp

Sundsvalls TidningSpelmanslaget och gäster fyllde Bergsjö kyrka med musik och publik
BERGSJÖ 2003-06-22 [03:00]
Kyrkvaktmästaren Kjell Jonsson summerade 387 besökare.
Kyrkoherde Maja-Lena Swing tyckte att spelmännen hedrade Herren med sina gåvor.
En konsert av mycket hög klass, med idel idealister, gavs av Nordanstigs spelmanslag och gäster i Bergsjö kyrka i går kväll.


Femton flöjter, två klarinetter och en flöjt fyllde kyrkan med musik men inte bara det. Gästen Anne-Marie Sundberg, riksspelman på horninstrument, inledde på bronslur tillsammans med Anders Rosengren. Mycket mäktigt. Det blev det även då hon framträdde med horn och näverlur - och överraskande när Mikael Ullgren kom från ingenstans ackompanjerande med flöjt. Inte ens program- och spelledaren Kaisa Abrahamsson visste något.
Kvällen var också i första hand Kaisas och spelmanslaget med gamla lokala föregångares musik men även senares som Göte Söder och Helge Nilsson. Midsommargånglåten av Helge Nilsson avslutade konserten under spelmännens uttåg ur kyrkan som följdes upp av spel på kyrkbacken och tåg mot hembygdsgården.

Hopp för Jon-Olov i Låt-SM
Dessförinnan hade även hemmasonen Pär Engman samt Elin Hedlund, som polar med Bergsjöprofilen Thomas von Wachenfeldt, framträtt med mycket finstämda inslag. Och de till spelmanslaget nästan ingifta Hasselastockholmarna och bröderna Lars-Owe och Nils-Gunnar Burlin på klarinett och sprudlande gott filurhumör.
I dag fortsätter folkmusiksfestandet i Bergsjö med Östträffen. Hemmahopp i Låt-SM är unge Jon-Olov Woxlin som gått till final med Trimavallenvalsen. En av konkurrenterna är Karin Hjelm, dragspelare i kyrkan i går.
Östträffen med sin förstämma är på väg att bli något riktigt stort i folkmusik-Sverige. Utan Östare? Nej, inte riktigt. I går framfördes Göte Söders brudpolska av spelmanslaget och en vallvisa av Lina Söder av Elin Hedlund/Thomas von Wachenfeldt. Göte och Lina var av Östsläktet.

Sverker Söderström
Läs artikeln på ST's hemsida
(så länge den finns kvar)www.bergsjo.nu
www.fiolenmin.nu