www.bergsjo.nu
www.fiolenmin.nu
Nordanstigs Spelmanslag

Pressklipp

Sundsvalls TidningHultkläppens polsker och annat jävelskap
HASSELA 2003-06-20 [03:00]
Spelmannen Hultkläppen kom inte till kungen och Skanseninvigningen år 1891.
Om försöken att få honom att åka dit handlar den nästan två timmar långa föreställningen "Hultkläppens polsker och annat jävelskap" vars premiär hölls på en regnig hembygdsgård i Hassela i går kväll inför 70-talet
på publikplats.


Lars Insulander, som står för regi och manus, får med utmärkt beröm godkänt liksom de elva amatörskådespelarna.
Bortsett från ett par scener med en raglande och fiolspelande Thomas von Wachenfeldt är huvudpersonen Hultkläppen inte med i spelet. Alla pratar dock om honom.
Pigan Karolina, spelad av Heléne Söderlund, blir något av publikfavorit. Hon har utstrålningen och dialekten, i rollen den rakryggade ärligheten.

Känslosamt
Riktigt känslosamt blir det när den stora sensationen yppas, att Hultkläppen är biologisk far till prästdottern Cecilia (Fia Södervall). Den grymme prästen (Lars Korva) gör hela tiden allt för att Skansens två utsända inte ska få med Hultkläppen till Stockholm och han menar också att Hultkläppen och hans musik är präglade av djävulen.
Morgan Hylén är som utsänd festlig i sitt skrytande och ljugande. Som ungpiga gör Anna Söderlund en utmärkt roll. Roger Johansson är en övertygande dräng.
Bärande är fiolspelarna Erik Henriksson och Thomas von Wachenfeldt. Hela 19 låtar framförs. Fia Södervall får ett varmt erkännande för ren och vacker sång.

Sverker Söderström
Läs artikeln på ST's hemsida
(så länge den finns kvar)www.bergsjo.nu
www.fiolenmin.nu