www.bergsjo.nu
www.fiolenmin.nu
Nordanstigs Spelmanslag

Pressklipp

Sundsvalls TidningMyter, hörsägen och en del sanning
HASSELA 2003-06-11 [03:00]
Myter, hörsägen och en del sanning. En legendarisk spelman får liv igen i en teaterpjäs i Hassela.
Där får vi följa "Hultkläppen" genom två veckor av hans brokiga liv. Han gestaltas av två av Hälsinglands främsta unga spelmän, Thomas von Wachenfeldt och Erik Henriksson.


I denna uppsättning, som har namnet Hultkläppens polsker och annat jävelskap, har dock huvudpersonen själv inte någon stor roll, han skymtar enbart förbi.

Fiolspel på Skansen
En sommardag 1891 kommer Skansens och Nordiska museets grundare, Arthur Hazelius, och landshövdingens sändebud åkande. Deras ärende är att övertala "Hultkläppen", Per Abrahamsson Alcén, att spela vid Skansens högtidliga invigning.
En total förvirring utbryter i prästgården dit främmandet väntas, pigor och drängar får städa i stället för att ta hand om slåttern.
Rykten om männens egentliga besök börjar spridas. Pigan Karolina och prästdottern Cecilia tror att en friare är i antågande.
Sändebuden upptäcker att det inte är helt lätt att genomföra uppdraget, alla har åsikter och avsikter med i spelet.
När de till slut får ställa sin fråga till "Hultkläppen" blir svaret inte vad de hade väntat sig. Han svarar ett bestämt nej, inte ens kungens närvaro lyckas blidka den tjurige spelmannen.
- Har kungen skitit i mig, så kan jag skita i han.
Hans vrånghet kan grunda sig på att han blev dömd för en stöld i Bergsjö på 1850-talet. Han lyckades hålla sig på rymmen i ett år och reste från plats till plats i bland annat Medelpad. Han hittades och fick avtjäna sitt straff i Gävle. Troligt var att han skrivit till kungen för benådning men fått avslag.

Häst som skådespelare
Historierna om och kring dessa dagar är många, det tog regissör Lars Insulander ett år att skriva manus till uppsättningen. Han har även engagerat en häst som skådespelare. Eldy får agera dragdjur tillsammans med sin ägare Lennart och Elin Östberg från Hassela.
Föreställningen har bland annat fått EU-stöd på cirka 140 000 kronor genom Kultur i glesbygd. Arrangör är Hassela amatörteaterföreningoch premiär är den 19 juni.

Susanne Palmgren


Läs artikeln på ST's hemsida
(så länge den finns kvar)www.bergsjo.nu
www.fiolenmin.nu