www.bergsjo.nu
www.fiolenmin.nu
Nordanstigs Spelmanslag

Pressklipp

Sundsvalls TidningTredje året för Lars Insulander i Hassela
HASSELA 2003-06-05 [03:00]
- När publiken reagerar, då njuter jag.
Det säger teaterfrilansaren Lars Insulander, Sundsvall, som för tredje året är huvudperson i Hasselas sommarteater.


Han var skådespelare det första året, sedan har han varit regissör och manusförfattare. Inför premiären av "Hultkläppens polsker och annat jävelskap" den 19 juni har han ägnat mycket tid till forskning om spelmannen "Hultkläppen", Per Abrahamsson Alzén (1834-1898).

- Jag har fått lära mig mycket om bygdens historia.

Hasselakännarna Åke Norberg och Lage Bergvik har varit till god hjälp. Allt handlar om några dagar då utsända från Skansen kommer till Hassela och åker därifrån utan att ha fått "Hultkläppen" med sig till Skanseninvigningen 1891.

- Det är en blandning av fantasi och sanna händelser. Det är dock svårt att veta vad som är falskt och sant.

Frilansat i tre år
Lars Insulander har arbetat intensivt som frilansare i tre år och ser fram emot en tids ledighet. Förutom arbetet i Hassela skrev han manuset till Postrånet i Österström och han har även arbetat för Teater Västernorrland, senast som skådespelare i Shakespeares Stormen.

- Teater Västernorrland stöttar även mitt skrivarbete för "Hultkläppen". Denne bodde och verkade även i Matfors- och Stödetrakterna. Under ett år, efter att ha dömts för en stöld i Bergsjö, vandrade han vida omkring.

Scenen för "Hultkläppen" blir på hembygdsgårdsplanen med publiken sittande på en hemmabyggd läktare mot den östra byggnaden. Alla aktörer är amatörer. De unga Bergsjöprofilerna och musikerna Thomas von Wachenfeldt, Erik Henriksson och Fia Södervall har bärande roller. Medverkande Hasselabor är Dagmar Elfving, Helene Söderlund och Lasse Korva.

Lars Insulander bor för tillfället i Hassela. Annars bor han i Sundsvall och är ensamstående pappa till en dotter och en son som båda följer honom i teater- och scenspåren.

Sverker SöderströmLäs artikeln på ST's hemsida
(så länge den finns kvar)www.bergsjo.nu
www.fiolenmin.nu