www.bergsjo.nu
www.fiolenmin.nu
Nordanstigs Spelmanslag

Pressklipp

Sundsvalls TidningÖstträff utan Östar men med Låt-SM
BERGSJÖ 2003-05-09 [03:00]
Inga artister från Östsläktet men midsommarhelgen firas ändå med en stor Östträff i Bergsjö. Den kryddas med ett Låt-SM.
I fjol infann sig cirka 600 personer när Östträffen vederkvicktes efter ett uppehåll sedan 1998 och arrangörerna, Nordanstigs spelmanslag och Bergsjö hembygdsförening, räknar med minst lika många besökare i
år.


Låt-SM har tidigare arrangerats av Hassela hembygdsförening. År 2001 gick föreningen back på evenemanget med spelmansstämman och i fjol blev det inget. Bergsjö har nu tagit över och fått rejält med kritik från Hasselahåll för att man snott dess arrangemang.
Johan Henriksson i spelmanslaget har en annan uppfattning:
- Det har skett i samförstånd på möten som hållits. Vi fick klartecken att ta över och Mats-Åke Hall från Hassela, grundaren av Låt-SM, blir konferencier här i Bergsjö.

Huvuddomare
Vinnaren 2001, hemmasonen Thomas von Wachenfeldt, blir huvuddomare. Han får proffsstöd av Björn Ståby och Bengan Jansson som även uppträder på scenen i gruppen Nåra.
Östträffen inleds på midsommardagen med en konsert i Bergsjö kyrka.

Marsch till hembygdsgård
Det blir efter konserten marsch till hembygdsgården där Hans Henriksson är värd för ett scenprogram samt står för ölpub. Det blir dans till spelmanslaget, buskspel och ett polskeprogram. Kajsa Abrahamsson är ledare för Nordanstigs spelmanslag
som i fjol firade 50 år.

Lever vidare igen
Dagen därpå, annandagen, fortsätter stämman och då avgörs också Låt-SM.
Arrangörerna stöttas med ett marknadsföringsbidrag på 25,000 kronor från Intryck Hälsingland och 10,000 i en kommunal förlustgaranti.
- Östträffen hölls 1964-1988 för att återupptas i fjol. Det är viktigt att den lever vidare. Folkmusiken är åter på väg upp, säger Stig Lindqvist, ordförande i hembygdsföreningen.

Sverker SöderströmLäs artikeln på ST's hemsida
(så länge den finns kvar)www.bergsjo.nu
www.fiolenmin.nu