www.bergsjo.nu
www.fiolenmin.nu
Nordanstigs Spelmanslag

Pressklipp

Sundsvalls TidningNy ungdomsgrupp imponerade på kulturkväll
ILSBO 2003-02-28
Det var Torgny Lindgren-tolkaren Stig Östmans kväll.
Och i lika hög grad Bersia.


Bersia är en ny ungdomsgrupp med fyra mycket talangfulla musiker/sångare som tempostarkt och med glädje framför visor och folkmusik. Vid onsdagskvällens kulturkväll på Lillbergsgården i Ilsbo fick de unga ett enormt bifall av den mogna medelålderspubliken.

- Bersia är det medeltida namnet på Bergsjö, förklarar Anders Ström, 18, Bergsjö, synt och gitarr.

Solist är Ilsbos allsidiga Maria Svahn, 18, en av de största sång- och teaterförmågor som fostrats i kommunen på senare år. Bergsjögrabbarna Magnus von Wachenfeldt, 20, - jovisst, riksspelmannen Thomas lillebror - och Jon-Olov Woxlin, 15, spelar fiol och gitarr.

Det finns massor av musikalitet i gruppen som den 22 mars är med i tävlingen "Musik Direkt" i Gnarp.

På Ilsbospelningen blev Ströms synt väl dominerande vilket berodde på att det var ont om tid med ljudfixandet. Magnus von Wachenfeldt har likt storebror än härlig scenhumor men måste tydliggöra den bättre. Jon-Olov Woxlin lever in i musiken på ett mjukt, alldeles speciellt sätt.


Snabba minutrar
Stig Östmans mustiga monolog om den markgirige hemmansägaren Otto tog ungefär 35 minuter och väl aldrig har minutrarna gått så fort. I går var Östman i Älgered och där handlade det om Mikael Niemis succébok Populärmusik från Vittula.

Vad tycker då Östman om Niemis tårtkastning mot Bengt Pohjanen?

- Det var intressant att han tog itu med det han tyckte var övergrepp mot sina föräldrar i Pohjanens film. Pohjanen ville ju inte prata med honom.

Stig Östman har i två somrar varit med i Mellanfjärdsteatern.

Sverker SöderströmLäs artikeln på ST's hemsida
(så länge den finns kvar)www.bergsjo.nu
www.fiolenmin.nu