www.bergsjo.nu
www.fiolenmin.nu
Nordanstigs Spelmanslag

Pressklipp

Sundsvalls TidningStaffan berikar Nordanstigs folkmusikliv
JÄTTENDAL 2002-12-27 [03:00]
Zornmärket i brons på enradigt durspel.
Det klarade i sommar Staffan Berg, 46 år, ett nyförvärv till kommunen som på sistone bosatt sig permanent i Hårte, Jättendal.


Nästa steg är att bli riksspelman och det kan Staffan Berg bli på sitt andra specialinstrument, fiolen. Man kan dock bli riksspelman enbart på ett instrument.
- Men det är inget som jag har bråttom med. Att jag alls testade för bronsmärketi sommar var litet av en slump, säger Staffan Berg som är aktiv i Nordanstigs pånyttfödda spelmanslag.
- Vi är ett lag med musiker från elva år och uppåt. En härlig åldersfördelning.

Anknytning genom farfar
Han är bördig från Karlskoga. Kopplingen till Hårte finns genom fritidsboendet och den stuga som hans farfar vistades i redan på 1940-talet.
- Jag bor nu i ett annat hus i byn tillsammans med tonårssonen Niklas. Det vi saknar är någon form av bredband. Inte så mycket för egen del men väl för Niklas.
Som processutvecklare på Iggesund Paperboard blir det att pendla till arbetet men det är inga problem. "Halvvägs" finns Tunalids ridklubb inom vilken han och dottern Sofia är engagerade.

Bott i Sundsvall
Staffan Berg har även bott på Alnö i nio år, han arbetade då på Östrandsfabriken, och har även en period i Hudiksvall bakom sig. Nu har han hamnat i mittens rike, mellan kommunerna.
I sommar sker uppspelningen för Zornmärkesvalörerna i Västerås. Det återstår att se om Staffan Berg är med och om hani så fall har durspelet eller fiolen med sig. Jättendal har redan en riksspelman, Lennart Eriksson.


Sverker SöderströmLäs artikeln på ST's hemsida
(så länge den finns kvar)www.bergsjo.nu
www.fiolenmin.nu