www.bergsjo.nu
www.fiolenmin.nu
Nordanstigs Spelmanslag

Pressklipp

Sundsvalls TidningFolkmusik från 1800-tal till rock på Kulturstjärnan

NORDANSTIG 2002-11-01 [03:00]
Folkmusik kan sannerligen variera och svänga.
Från fiolmusik från 1800-talet till rockande trummor.
Från etablerad elit till ungdomliga uppkomlingar.
Det visades på Kulturstjärnan i Gnarp i går kväll.


Programmet var värt mer än fullsatt lokal men om vi bortser från de medverkande infann sig inte mer än ett 50-tal personer. Direkt skamligt med tanke på den klass som bjöds.

Per Engman, ur ädla musikstammar från Bergsjö, och Urban Andersson, båda Delsbo, inledde med irländskt. De är bärande i Engmans kapell som har kvaliteter att husera på landets stora scener men som väljer de mer lokala.

- Vi har alla civila arbeten, förklarar Per Engman och nämner att en tredje kugge, Fredrik Lindh, flyttat tillbaka till Bergsjö.

Mer Per som solist och på gitarr och Urban på dragspel lät de två som en samspelt orkester. Klass var ordet.

Nordanstigs spelmanslag med Kaisa Abrahamsson, Bergsjö, som ledare bjöd i vanlig ordning på fiolmusik och gamla låtar, främst efter Katrina Lundstedt från Hassela. Det är glädjande att laget blir allt yngre med åren.

- Vi gillar folkmusiken för att den är melodisk och har lokal anknytning. Ett slags förråad barock, förklarar Bergsjögrabbarna Jon-Olov Woxlin, 15 år, och Magnus von Wachenfeldt, 19 år.

Jon-Olov har både pappa och mamma med i laget och Magnus storebror är nyvordne riksspelmannen Thomas von Wachenfeldt. Den senare spelade även i en grupp tillsammans med Eric och Johan Henriksson, även de Bergsjö, samt Isak Björklund, Färila. Det är bara att falla pladask för alla unga folkmusikförmågor som Bergsjöbygden och Kaisa Abrahamsson fostrar.

Har du problem med fiolen? Är den månne förtrollad? Kaisa Abrahamsson vet att det finns bot mot det, det är bara att följa Gnarpsspelmannen Pelle Schenells råd.

- Man tar en tygbit med en flickas menstruationsblod och stryker på stråkarna.

Det kan tilläggas att metoden numera inte brukas av spelmanslaget.

Genssy Ullmark klassades för några år sedan som en mycket lovande konstnär då han bodde i Mellanfjärden. Skapandet är kvar, nu arbetar han mest med keramik. Och så har han börjat att spela nyckelharpa och han ingår som en av fem i gruppen Galder som översatt från fornnordiska betyder trollsång.

Med trumdominerade Galder kommer vi in på folkmusiken som ett medryckande rockband med egna låtar. Gruppen höll i gång till 23-tiden och det är bara att än en gång beklaga att inte fler fick leva med.

Sverker Söderström
sverker.soderstrom@st.nu
0652-24100Läs artikeln på ST's hemsida
(så länge den finns kvar)www.bergsjo.nu
www.fiolenmin.nu