www.bergsjo.nu
www.fiolenmin.nu
Nordanstigs Spelmanslag

Pressklipp

Sundsvalls TidningSpelträff i familjen Östs anda  

BERGSJÖ 2002-06-24 [03:00]
Drygt 300 betalande plus en mängd spelmän besökte i går spelmansstämman Östträffen, som genomfördes i den omtalat vackra Bergsjöparken.

Österträffen, nu EU-bidragsstöttad, återuppstod efter att ha legat nere under några år. Konferencier var en äkta Öst, violinisten Maria Öst, Bjuråker, dotterdotter till spelmannen Jon-Erik Öst och brorsdotter till spelmannen Erik Öst. Maria Öst deltog även med sitt fiolspel från scenen.

- Jag tycker man kan se det här som en spelträff i familjen Östs anda, svarade hon på frågan om namnet på träffen.

Marsch, spel och dans

Östträffen inleddes med marsch genom Bergsjö samhälle upp till Bergsjöparken och hembygdsgården. Nordanstigs spelmanslag, Skäggmanslaget, Trio Trösten och Triakel deltog alla med spel från scenen och träffen avslutades på kvällen med dans till Delsbopojkarna.

Gruppen Triakel kommer från Östersund och består av Emma Härdelin, sång, Janne Strömstedt, tramporgel, och Kjell-Erik Eriksson, fiol. Emma medverkar även som sångare i Garmarna och Kjell-Erik är medlem i Hoven Droven, där Janne tidigare också ingått. Triakel spelar en hel del material från både Jämtland och Hälsingland.

Ingen tävling

I programbladet fanns ett moment som hette spelmanslagstävling, men detta fick dock utgå av den enkla anledningen att inga spelmanslag hade anmält sig till tävlingen.

Visst var det i huvudsak spel från stora scenen i Bergsjöparken, men även i och utanför den anslutande hembygdsgården förekom det buskspel. Östträffen arrangeras av 50-årsjubilerande Nordanstigs spelmanslag.

Violinisten Thomas Wachenfeldt, bland annat medlem av spelmanslaget och Trio Trösten, passade på att dela ut en blombukett till Olle Medelberg, Bergsjö. Medelberg är den ende som är kvar i livet av dem som grundade Bergsjöbygdens spelmanslag, senare Nordanstigs spelmanslag, och enligt Wachenfeldt är Olle Medelberg "Hälsinglands siste riktige spelman".

Patrik NäslundLäs artikeln på ST's hemsida
(så länge den finns kvar)www.bergsjo.nu
www.fiolenmin.nu