www.bergsjo.nu
www.fiolenmin.nu
Nordanstigs Spelmanslag

Pressklipp

Sundsvalls TidningHögtryck vid jubileumskonsert i Bergsjö kyrka

BERGSJÖ 2002-06-23 [03:00]
I år fyller Nordanstigs spelmanslag 50 år.
I går kväll firades det med en jubileumskonsert i Bergsjö kyrka inför hela 330 åhörare. Dessutom medverkade flera gästartister.


Utöver de 20-talet violinisterna i Nordanstigs spelmanslag medverkade också ett antal gästartister i kvällens konsert, nämligen riksspelmannen Thore Härdelin från Delsbo tillsammans med sin norska hustru Oline, Anne-Marie Sundberg, Stockholm, riksspelman på vallinstrument, samt klarinettbröderna Nils-Gunnar och Lars-Owe Burlin, Hassela respektive Stockholm.

Anne-Marie Sundberg inledde jubileumskonserten genom att spela på en bronslur, en kopia av ett 3.000 år gammalt blåsinstrument. Senare framförde hon även melodier på näverlur och kohorn. I näverluren spelade hon bland annat konstgjorda ekon, något som blev mycket effektfullt och gav stor respons i publiken.

Klarinettvirtuoser
Kvällens största applåder gick dock till de båda klarinettvirtuoserna, bröderna Nils-Gunnar och Lars Owe Burlin.

De bjöds på två ytterligare konstellationer under kvällen i form av trion De tre felen, bestående av spelmanslagets Thomas Wachenfeldt, Erik Henriksson och Isak Björklund, samt en duo med spelmanslagets ledare Kaisa Abrahamsson på fiol och kompisen Karin Hjelm på dragspel. Kaisa Abrahamsson har förresten just i dagarna släppt en ny cd-skiva med låtar från Nordanstig.

Trots det gedigna programmet bjöds det på fri entré och 330 personer fick lyssna till en dryg timmes musikunderhållning i Bergsjö kyrka. Arrangörerna tog dock upp en frivillig gåva på väg ut från kyrkan.

Bildades 1952
År 1952 kallade Helge Nilsson samman norrsocknarnas spelmän och Bergsjöbygdens spelmanslag bildades med fem medlemmar till en början. Spelmanslagets intentioner skulle vara; "att efter fattig förmåga levandegöra något av den folkliga musikskatt, som sedan gammalt funnits i bygden men som mer och mer kommit att försvinna."

År 1982 skedde ett namnbyte till det nuvarande Nordanstigs spelmanslag och i år, närmare bestämt i dag, återinförs spelmansträffen Östträffen. Spelmanslaget har ett 60-tal medlemmar, varav hälften är aktiva spelmän.

Patrik Näslund
0652-24100Läs artikeln på ST's hemsida
(så länge den finns kvar)www.bergsjo.nu
www.fiolenmin.nu